Istraživanje: Tinejdžeri s više braće i sestara imaju više i mentalnih problema

Naučnici su u novom istraživanju otkrili da tinejdžeri s više braće i sestara imaju lošije mentalno zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom istraživanja su postavljali pitanja o mentalnom zdravlju 9100 učenika osmog razreda u SAD-u i 9400 u Kini, prosječne dobi od 14 godina.

U Kini su tinejdžeri bez braće i sestara bili “najsretniji”, dok su oni iz Sjedinjenih Država s jednim bratom ili sestrom bili sličnog mentalnog zdravlja kao i oni bez. Sveukupno gledajući, što su tinejdžeri imali više braće i sestara, njihovo mentalno zdravlje bilo je lošije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bilo još izraženije kod tinejdžera sa starijom braćom i sestrama ili u slučaju da između njih nije bilo velike razlike u dobi. Sociolog Doug Downey Državnog sveučilišta Ohio i njegovi kolege objašnjavaju da se rezultati istraživanja poklapaju s teorijom o “roditeljskim resursima”.

“Ako o roditeljskim resursima razmišljate kao o kolaču, jedno dijete će pojesti sav kolač”

  • Ako o roditeljskim resursima razmišljate kao o kolaču, jedno dijete će pojesti sav kolač. Što više u porodicama ima djece, to će manje svako od njih dobiti kolača, odnosno resursa i roditeljske pažnje, a to može utjecati na njihovo mentalno zdravlje – navode naučnici.

Postoje i druga moguća objašnjenja. Primjerice, tinejdžeri s najboljim mentalnim zdravljem dolazili su iz porodica s najboljim socioekonomskim uvjetima; što je također moglo utjecati na njihovo psihičko stanje. U SAD-u su to često bile porodice sa samo jednim ili dvoje djece. U Kini su to bile porodice s jednim djetetom, piše The Guardian.

Drugačiji rezultati

Treba napomenuti da su neka prijašnja istraživanja ukazala na mnoštvo pozitivnih učinaka povezanih s brojnijom porodicom; što pokazuje da se radi o višeslojnom problemu kojeg se ne može sagledati samo iz jednog ugla.

Prema istraživanju koje je također proveo Downey, djeca s više braće i sestara bolje su se slagala s drugom djecom u jaslicama i imala su manju vjerojatnost da će se razvesti u kasnijoj životnoj dobi; možda zato što su već imala određeno iskustvo u suživotu i snalaženju u bliskim odnosima. Istraživanje iz 2016. provedeno na više od 100.000 norveške djece pokazalo je da su djeca u većim porodicama imala bolje mentalno zdravlje.

Istraživanje naziva Number of Siblings and Mental Health Among Adolescents: Evidence From the U.S. and China objavljen je u časopisu Journal of Family Issues.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE