Policija upozorava: Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

S obzirom na visoke temperature u ljetnom razdoblju i u vezi događaja ostavljanja i stradavanja djece od dehidracije, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su preventivne aktivnosti kako bi upozorili i potaknuli roditelje, kao i sve one koji se brinu o djeci, da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tu svrhu Ministarstvo unutrašnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, izradilo je informativni letak u kojem su posebno istaknute posljedice ostavljanja djece u vozilima, ali i ukazano je i na zakonski okvir takvog čina kao i na preporuke stručnih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavljanje djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu, posebice tokom ljetnih vrućina, grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježja kaznenog djela Povreda djetetovih prava.

Kako bi se što veći broj roditelja upoznao sa sadržajem, policija je predmetni letak distribuirala vrtićima na području karlovačke županije kao i prilikom nadzora u prometu.

Cilj je podizanje svijesti i senzibilizacija roditelja i drugih odgovornih osoba na što veću budnost i brigu o najmlađima kako bi se izbjeglo njihovo stradavanje.

Podsjećamo, budite odgovorni i savjesni i ne ostavljajte djecu samu u vozilima, navodi Karlovačka policija.

 

NAJNOVIJE