Pokušao prenijeti motane cigarete u Hrvatsku pa kažnjeni s 2.100 eura

Posljednjih sedmica smo više puta ponovili kako građani prilikom prelaska granice plaćaju velike kazne zbog toga što su sa sobom ponijeli neke stvari koje prema zakonu Europske Unije ne smiju imati prilikom prelaska granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan takav slučaj dolazi nam s Graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo gdje je jučer dvoje putnika putovalo iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj i platili su veću novčanu kaznu zbog motanih cigareta.

Naime, putnici kako kažu da bi uštedili ponijeli su motanih cigareta i nisu bili upoznati sa strogim pravilnikom i nisu prijavili da sa sobom imaju više od dvije kutije cigareta koliko je dozvoljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carinik je kod oba putnika pronašao motanih cigareta, jedan je imao 500 komada cigareta i kažnjen s 1.200 eura a drugi 380 komada motanih cigareta i napisan je prekršajni nalog u visini od 900 plus troškovi postupka koji su 15 eura po osobi, a cigarete su oduzete.

‘Uredu, pogriješio sam, platit ću ali kako može biti tolika kazna za cca kilu duhana koji vrijedi samo 20 ili 30 KM’, navodi kažnjeni putnik?!

Koliko je dozvoljeno imati duhanskih proizvoda ako se putuje iz trećih zemalja prema EU?

Putnicima koji putuju kopnom dozvoljeno je dvije kutije cigareta (40 komada) po osobi starijoj od 17 godina

Može se imati 50 grama duhana ili 10 mililitara tekućine za E-cigaretu.

Avionom je dozvoljeno imati jednu šteku.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE