Stranka za BiH: Pokret za državu nema našu podršku

Stranka za Bosnu i Hercegovinu se ograđuje od svih aktivnosti Pokreta za državu (PZD) jer Pokret kakav je zamišljen prilikom osnivanja već odavno ne postoji, saopćeno je danas iz te stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Zbog apsolutne dominacije jednog naroda u svim strukturama života bh. entiteta RS, prilikom uspostavljana PZD-a, ideja je bila da se sve državotvorne snage ujedine i djelimično poprave multietničku sliku u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Posebno su Bošnjaci povratnici ugroženi jer se negira njihov jezik, izvrgava ruglu njihova vjera, onemogućava zapošljavanje u entitetskim institucijama itd.

Svaka tačka Sporazuma po kojem je formirana koalicija “Pokreta za državu” je prekršena i pogažena. Posebno je ponižavajuće biranje Srebrenke Golić za predsjednicu Vijeća Naroda u Skupštini RS-a iz reda bošnjačkog naroda, na prijedlog SNSD-a, a podržana od pojedinaca iz Pokreta za državu. Kao zahvalnicu za izbor na tu poziciju, Srebrenka je stajala u prvom redu na militantnoj paradi povodom neustavnog 9. januara zajedno sa negatorima genocida i rušiteljima Bosne i Hercegovine – ističu u saopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju da je Stranka za BiH na vrijeme prepoznala da je PZD izgubio svrhu i legitimitet.

– Zbog toga već odavno ne učestvujemo, niti ćemo učestvovati u njegovom daljem radu – navode iz Stranke za BiH.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE