PET DO DVANAEST: Sindikat zdravstva Kantonalne bolnice Zenica najavio proteste

Sindikat zdravstva Kantonalne bolnice Zenica najavio je proteste u krugu Kantonalne bolnice Zenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protesti su zakazani u četvrtak 29. decembra 2022. godine u 11:55 sati.

U nastavku prenosimo najavu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozdravljamo odluku Skupštine ZDK o rebalansu budžeta kojom su se stekli uvjeti za isplatu jednokratne pomoći budžetskim korisnicima, te vas ovim putem obavještavamo da odlukom Vlade ZDK za isplatu jednokratne pomoći svim radnicima koji se finansiraju iz budžeta ZDK, nisu obuhvaćeni radnici zaposleni u zdravstvu. Od ranije je poznato da je Sindikat zdravstva KBZ u nekoliko navrata organizirao protestna okupljanja zbog nezadovoljstva povodom neisplaćivanja pomenute pomoći, međutim do ovog trenutka, osim verbalne podrške, niko od nadležnih se nije oglasio u smislu riješenja ovog problema.

Proteklih dana smo čitali razna saopštenja bivše i sadašnje vlasti kako su svi saglasni da radnici trebaju dobiti jednokratnu pomoć kako

bi se ublažio inflacijski udar na životni standard. Ovim putem ih pozivamo da učine sve što je u njihovoj moći da i radnici zaposleni u zdravstvu, tzv “heroji u bijelom” dobiju ono što im pripada i što su sigurno najviše zaslužili, a to je isplata jednokratne pomoći u punom iznosu. Od simbolične podrške lupanja u šerpe nismo imali nikakvu korist.

Podsjećamo da direktor KBZ do sada nije pokazao ni želju ni volju da se isplata realizira, a on pripada starom sazivu vladajuće većine, te ovim putem pozivamo novoformiranu većinu da, kao Osnivač JU KBZ, naredi direktoru KBZ da izvrši isplatu jednokratne pomoći radnicima u zdravstvu do 31.12.2022.

Bivšem Premijeru Vlade ZDK, koji je velikodušno u ” sudijskoj nadoknadi” donio odluku o isplati pomoći budžetskim korisnicima se javno “zahvaljujemo” što nije niti odgovorio na dva dopisa od strane Sindikata zdravstva KBZ, niti je pokazao trunku razumijevanja za situaciju u kojo se nalaze radnici KBZ. Od novoformirane većine očekujemo da brzom reakcijom isprave nepravdu koja je učinjena prema radnicima Kantonalne bolnice Zenica.

Također, ističemo da do sada nismo imali apsolutno nikakvu podršku našim zahtjevima od strane Kantonalne i Federalne organizacije Sindikata zdravstva, te zbog svega navedenog pozivamo sve medije i radnike KBZ da sutra pet do dvanaest dođu na parking kod zgrade  uprave, da još jednom iskažemo naše nezadovoljstvo zbog ovakvog odnosa prema nama.

OD NAŠIH ZAHTJEVA NEĆEMO ODUSTATI NI POSLIJE 31.12.2022. JER ĆE ISPLATA POMOĆI BITI MOGUĆA I TADA SAMO ĆE NA TU ISPLATU MORATI BITI PLAĆENI POREZI I DOPRINOSI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE