Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Bilo je pitanje vremena: Tesla mrtvačka kola savršen su automobil za pogreb aktivista za okoliš

Rastuća popularnost električnih vozila u jednom će trenutku neizbježno dosegnuti uzbudljiv, ali i proganjajući svijet preinaka u pogrebna kola, stoga ne čudi da se nizozemska firma Derks Uitvaartmobiliteit okrenula Teslinom Modelu 3 za svoj najnoviji projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tesla Hearse 3 (Mrtvačka kola 3), kako ga zovu, dostupan je za naručivanje na evropskim tržištima, a odlikuje se rastegnutim tijelom, luksuznim osvijetljenim prostorom za kovčeg i praktičnim pretincima za pohranu, a istovremeno nudi do 375 km dometa bez emisije štetnih plinova.

Kao i kod većine preinaka mrtvačkih kola, projekt je zahtijevao puno rezanja i zdravog istezanja međuosovinskog razmaka. Kao rezultat toga, Tesla Hearse 3 je dugačak 5,56 m, što je punih 86,6 cm duže od standardnog Modela 3. Dok većina preinaka mrtvačkih kola s jednom kabinom uključuje uklanjanje stražnjih vrata, Tesla Hearse 3 ima dvoja dodatna poluvrata koja omogućuju pristup dodatnim pretincima za pohranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prednji kraj, prednja vrata, poklopci retrovizora, rasvjetne jedinice i branici jedini su dijelovi preneseni s Tesle Modela 3, budući da je sve ostalo dotjerano kako bi bolje odgovaralo novoj ulozi vozila. Krov je proširen na aerodinamičan način, pretvarajući EV limuzinu u ogromnog karavana s masivnim staklenim površinama i prilagođenim vratima prtljažnika.

Unutra je firma dodala pregradni zid s prozorom. Tu su i električne zavjese na bočnim i stražnjim prozorima za dodatnu privatnost. Vrlo zgodna opcijska značajka je krovna obloga zvjezdanog neba na slici s LED diodama u različitim bojama, koje odgovaraju osvijetljenim bočnim zidovima. Ostale opcije uključuju rastezljive police za cvijeće od nehrđajućeg čelika i ladicu ispod poda za kolica sa škarama ili kofere za njegu.

Vozilo na fotografijama temelji se na Teslinom Modelu 3 Standard Range Plus, opremljenom stražnjim električnim motorom snage 306 KS (225 kW) i podnom baterijom od 53 kWh. Električna limuzina ima reklamirani domet od 305 km, ali dodatna težina i lošija aerodinamika rezultiraju manjim procjenama dometa između 350-375 km. Ipak, to je više nego dovoljno da vas odveze do groblja bez potrebe za zaustavljanjem punjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Derks Uitvaartmobiliteit nije objavio cijene za svoju Teslu Hearse 3, ali cijena donatorskog Modela 3 u osnovnim specifikacijama iznosi 51.990 eura (392.500 kuna) u Nizozemskoj. Sudeći prema opsežnim izmjenama uključenim u pretvorbu, rezultirajuće vozilo neće biti jeftino.