Pas u Osijeku uginuo zbog petardi: Tresao se satima, srce mu je stalo pred ambulantom

Čovjek koji ga je čuvao sve je pokušao-pojačao je muziku, pustio ga da nuždu obavi u kući, ali pas je samo civlio i tresao se Udruženje S-PAS na svojoj Facebook stranici saopštila o slučaju psa Zena koji je bio pod njihovom skrbi i nažalost pretrpio zastoj srca zbog petardi tokom sinoćnjeg slavlja Nove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušao mu je pomoći čovjek kod kojeg je pas bio na čuvanju, kao i veterinar kad su stigli u ambulantu, ali nije mu bilo spasa.

Ovu tužnu situaciju detaljnije je opisala Gloria Malin, osnivačica udruženja S-PAS koju je čovjek koji ga je čuvao zvao jer nije znao kako mu pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je počela pucnjava, nije htio ići van obaviti nuždu niti jesti, samo se sakrio u kutiju i tresao se, prenosi Jutarnji.hr.

– S vremenom je odlučio da ga neće pokušati voditi van, već da nuždu obavi unutra, samo da preživi večer, rekla je Gloria. Koristio je svakakve trikove – pojačao muziku kako bi se manje čula buka izvana i dao mu pola Normabela od 5 mg, jer im upravo to i veterinar najčešće savjetuje u takvim situacijama.

Zenovo stanje s vremenom se samo pogoršavalo, a kad mu je jezik poplavio i zjenice se raširile, odmah ga je odveo veterinaru. Nadali su se da mu mogu venski dati sedative ili anesteziju kako bi se umirio.

– Čim su došli na parking veterinarske ambulante srce mu je jednostavno stalo. Pokušali su mu pomoći, ali u roku od 3 minute nakon što je stigao veterinaru konstatirana mu je klinička smrt, nastavila je Gloria.

Kaže kako je Zen bio zaigran, veseo i zdrav pas, ali su to jednostavno situacije gdje čak i veterinari nemaju šta napraviti.

U udruženju je inače bio otprilike mjesec dana, a ni prethodno nije imao sretan život, jer ga je vlasnik doveo na čuvanje i nije ga više nikad preuzeo nazad. Gloria Malin vodi i obrt za čuvanje, gdje je Zen doveden.

Njegov vlasnik je ubrzo počeo odugovlačiti s dolaskom po njega i produživao čuvanje za par dana uz razne izgovore.

– Sve je išlo u smjeru da je pas doveden s ciljem da ga ostavi, jer je znao da mu ja sigurno neću reći da dođe po psa jer ću ga inače izbaciti na cestu, ne bih to nikad rekla, objasnila je. Nakon čuvanja direktno je prebačen na udruženje, a vlasnik ga nije došao ni vidjeti. Pitao je par puta može li ga s djecom doći posjetiti, ali sve je ostalo samo na tome, nikad se nije zapravo pojavio. Prije dvije godine također su imali situaciju gdje je pas starosti od godinu dana uginuo zbog istog razloga. Bio je bolestan i taman su počeli otkrivati šta mu je, ali nije preživio stres petardi za Novu godinu.

Također, Gloria kaže kako je razgovarala s kolegom iz Đakova kojem se sada dogodila ista situacija s mladim psom, a i udomitelji udruženja su im javljali da su psi u kupaonicama s pojačanom muzikom.

– Činjenica da neko mora umrijeti zbog desetak minuta nečije zabave mi je strašna. Ne mogu naći dovoljno odvratnu riječ da opišem koliko je to grozno, kad ti pas ode na takav način, rekla je.

Najteže joj je što gledaju pse i ne znaju kako im mogu pomoći, jer nikakvi trikovi ne funkcioniraju pošto psi bolje čuju i osjete vibracije od nas ljudi.

Razumije da je vatromet od par minuta u ponoć nekima lijep i da je samo on u pitanju, ne bi bilo nikakvih problema, ali dok se petarde u potpunosti ne izbace iz prodaje i njihovo korištenje se ne počne ozbiljno kažnjavati, ne vjeruje da će se ove situacije riješiti.

– Nadam se da će Zenov odlazak ili odlazak bilo kojeg drugog psa promijeniti nešto za sljedeću godinu, lakše ću prihvatiti da ga nema ako je otišao s nekom svrhom. Stvarno je nepravedno da na takav način odlaze, zaključila je Gloria.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE