Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

U Dubaiju ukinut porez na alkoholna pića: Sada se alkohol prodaje i u toku mjeseca Ramazana

U Emiratima, Dubai je od danas ukinut porez od 30 posto na prodaju alkohola i omogućeno je besplatno dobijanje potrebnih dozvola za prodaju alkoholnih pića, čime je zatvoren dugogodišnji izvor prihoda za vladajuću porodicu Al Maktum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacija o iznenadnoj novogodišnjoj odluci o ukidanju poreza stigla je od dva lokalna trgovaca alkoholom povezana sa državom i očigledno je da se zasniva na dekretu vladajuće porodice u tom dijelu Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi AP.

Ova mjera je uslijedila nakon višegodišnjih ublažavanja propisa o prodaji alkohola u Dubaiju gdje se sada alkohol prodaje i tokom mjeseca Ramazana, a usluga dostave na kućnu adresu je uvedena odmah nakon proglašavanja karantina na početku pandemije korona virusa.

Prodaja alkohola dugo je služila kao glavni barometar ekonomije Dubaija, vodeće turističke destinacije u UAE, a tokom nedavnog Svjetskog prvenstva u obližnjem Kataru barovi Dubaija privlačili su brojne fudbalske navijače, prenosi Blic.

Vladini zvaničnici za sada nisu potvrdili ovu odluku, niti su pristali da odgovore na pitanja izvještača američke novinske agencije AP.