Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ova je beba ušla u historiju čovječanstva. Dva puta

Njegova revolucionarna operacija, izvedena 2022., čak je privukla pažnju holivudskih scenarista, koji su njegovu priču utkali u nedavnu epizodu dugogodišnje medicinske drame “Grey's Anatomy”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji objavljenoj u utorak u časopisu JAMA, njegovi doktori će dokumentovati još jednu prekretnicu: po prvi put je izraslo tkivo koje se koristi za fiksiranje Owenovog srca, što je dugo traženi cilj ove vrste popravke, piše CNN.

U vrijeme njegove prve operacije, Owenovo srce je bilo veličine jagode. Danas, sa 20 mjeseci starosti, to je otprilike veličine marelice – a novi zalisci i krvni sudovi su pratili njegov rast, što znači da za razliku od većine djece rođene s istim defektom, možda neće trebati imati rizičnije srce operacije tokom svog života.

Istraživači su radili na tome da rast srčanih zaliska postanu stvarnost kroz inženjering tkiva, klijajući ih iz ćelija u laboratoriji. Taj pristup je djelovao kod životinja, ali se još nije pokazao kod ljudi.

“Ovo je ogroman napredak”, rekla je dr. Kathleen Fenton, šefica odjela za napredne tehnologije i hirurgiju Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv. Napisala je nedavni uvodnik o potencijalu parcijalnih transplantacija srca, ali nije bila uključena u ovo istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je jedno dijete, zar ne? Dakle, morate istražiti”, rekao je Fenton. „Morate dugoročno pratiti ovu djecu i vidjeti šta će se zaista dogoditi. Ali, mislim da postoji svaki razlog da se nadamo da će to zaista biti revolucionarni napredak za podgrupu djece koja inače nemaju dobre mogućnosti.”

Procedura se brzo hvata. Od Owenove operacije, 12 drugih djelomičnih transplantacija srca urađeno je kod djece, uključujući devet u Duke Health, bolnici koja je razvila operaciju.

Tehnika je također omogućila “domino transplantacije” i transplantacije s podijeljenim korijenom, koje omogućavaju jednom srcu davaoca da spasi živote dvije kritično bolesne bebe.

Kod transplantacije domino, prvo dijete, rođeno sa slabim srčanim mišićem koji ne može adekvatno pumpati krv, dobiva cijelo donirano srce, dok druga beba dobiva zdrave krvne žile i zaliske od prvog djeteta. U transplantaciji s podijeljenim korijenom, funkcionalni dijelovi srca doniraju se dvoje novorođenčadi.

“Ono što je veliki korak je mogućnost potencijalnog korištenja donatorskih dijelova koji se inače ne bi mogli koristiti”, rekao je Fenton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr Joseph Turek, šef dječje srčane hirurgije u Duke Healthu i hirurg koji je napravio djelomičnu transplantaciju srca, rekao je da vjeruje da bi to moglo pomoći stotinama djece svake godine u SAD-u.

“Mislim da će to, u konačnici, biti ograničeno brojem donatora”, rekao je Turek, koji je glavni autor nove studije.

“Postoji 500 pedijatrijskih transplantacija srca koje radimo godišnje u ovoj zemlji, tako da bi za ogromnu većinu te djece koja dobiju srca bila dostupna svoja stara srca. Mogli bismo koristiti njihove ventile. Tako da pretpostavljam da bi ovo moglo pomoći više od hiljadu djece godišnje, nadam se,” rekao je.

Mali pionir

Nick i Tayler Monroe, Owenovi roditelji, saznali su da ima ozbiljnu srčanu manu kada su otišli na dubinski ultrazvučni pregled u njegovoj 20. sedmici razvoja.

Owen je imao rijetku urođenu manu zvanu truncus arterioza.

Normalno, ljudi imaju dva velika krvna suda koja izlaze iz vrhova njihovih srca. Jedna, plućna arterija, šalje plavu krv koja je osiromašena kiseonikom u pluća da pokupi više, dok druga, aorta, šalje crvenu krv bogatu kiseonikom da napaja ostatak tijela.

Kod truncus arterioze, koja pogađa oko 250 beba rođenih u SAD-u svake godine, ove dvije žile su spojene, što omogućava miješanje oksigenirane i deoksigenirane krvi. Takođe im nedostaje zalistak potreban da spreči da krv teče unazad, a mnogi sa ovim stanjem se rađaju sa rupom između donje dve pumpne komore njihovog srca.

Bebe s truncus arteriozom često su u nevolji ubrzo nakon rođenja. Previše krvi teče u njihova pluća, naprežući male zračne vrećice. Budući da njihova krv nije dobro oksigenirana, mogu izgledati plavo i teže disati.

„Dakle, čak i prije nego što se rodio, znali smo da će vrlo mlad na operaciju na otvorenom srcu, a onda će vjerovatno imati nekoliko operacija prije nego što je postao tinejdžer, a zatim još nekoliko nakon toga tokom svog život”, rekao je Nick Monroe.

Ali Owenov slučaj je bio još ozbiljniji, objasnio je Turek.

Normalno, kada dijete ima truncus arteriozu, hirurzi moraju zamijeniti samo zalistak plućnog srca s kojim nisu rođeni. Često su u stanju da sačuvaju i koriste jedini ventil koji dete mora da služi kao njihov aortni zalistak, piše CNN.

U Owenovom slučaju, čak ni jedan ventil koji je imao nije dobro radio. Doktor koji je vidio svoj prvi ultrazvuk nakon rođenja mislio je da će Owenu biti potrebna potpuna transplantacija srca.

Ali sljedećeg dana, Turek je prišao Owenovim roditeljima i predstavio alternativu: vježbao je novu tehniku ​​koja je mogla zamijeniti samo defektne dijelove Owenovog srca sa živim žilama i zaliscima nedavno preminulog donora.

Tayler Monroe, Ovenova mama, pitala je doktora koliko puta je uradio proceduru.

“Rekao je: ‘Učinio sam to pet puta – na prasićima'”, rekao je Nik Monro.

Donošenje odluke

Turek im je rekao da ako sve prođe kako treba, Owenu više neće trebati operacije na otvorenom srcu. Ako je popravio Owenovo srce pomoću smrznutih zalistaka izvađenih iz leševa, njihov sin je imao samo 50% šanse da preživi.

Monro kaže da su shvatili da je to rizično, ali da su znali i da njihov sin možda neće preživjeti drugačije. Već je imao srčanu insuficijenciju. Bolnica mu nije mogla dati spasonosnu premosnicu srce-pluća koja se zove ECMO jer njegovo oštećeno srce ne bi moglo to podnijeti.

“Dakle, nisu imali hitnu pomoć koju su mu mogli pružiti, ništa više nego što su već bili”, rekla je Monroe.

“Svi nam uvijek govore: ’mora da je bila tako teška odluka’, ali kada su vam leđa uza zid, a onda vam hirurg kaže: ‘pa, evo užeta za spašavanje’, iskoristite šansu”, rekao je. “Vidjeli smo to kao najbolju priliku da naš sin ima šansu za opstanak.”

Dogovorili su se da pokušaju s djelomičnom transplantacijom, a onda su čekali.

“Svakog dana je izgledao tako žućkasto i osjećala se napetost na podu. Svaki put smo imali runde. Kako je to opterećivalo sve”, rekla je Monroe. “Cijelo osoblje te jedinice – sve medicinske sestre, svi kolege i svi doktori – svaki put kažu: ‘Nema promjene. Nema dobrih vijesti.’”

Owenova mama je pedijatrijska medicinska sestra na odeljenju. Predobro je znala šta se događa, a Monroe je rekla da se snašla tako što je odvojila svoje emocije od svog kliničkog razumijevanja.

“Kada smo bili u bolnici, bila je u režimu medicinske sestre, tako da je bila vrlo analitična i logična i znala je šta sve brojke rade na svim pumpama i bila je stvarno dobra u postavljanju pitanja doktorima”, rekla je Monroe.

Ali kada se noću vratila u njihovu sobu u kući Ronalda Mekdonalda, rekao je Monro, mogao ju je da čuje kako plače pod tušem „jer je tako emocionalno iscrpljujuće i možete se samo odvojiti do sada“.

Nakon više od dvije sedmice, dobili su prvi trzaj nade: bolnica je pronašla odgovarajuće srce. Donorov srčani mišić nije bio pogodan za transplantaciju, ali zalisci i krvni sudovi mogli bi pomoći Owenu.

Osoblje je prenijelo dobre vijesti ujutro 22. aprila 2022. Do 15 sati Owen je bio na operaciji.

“I tako mi samo sjedimo tamo u čekaonici za jedinicu intenzivne njege, a sati prolaze, a vi zapravo ne želite da gledate TV ili da radite bilo šta”, rekla je Monroe. “Samo gledamo u svemir, samo čekamo sljedeći telefonski poziv.”

Konačno, oko ponoći, Turek je izašao da im kaže da je postupak završen. Sve je prošlo dobro.

Od tada nije bilo zaustavljanja Ovena, koji je sada sretan, aktivan mališan koji ispunjava svoje razvojne prekretnice.

“Najnevjerovatnija stvar u cijelom ovom iskustvu je to što je gotovo kao da je njegovo tijelo bilo spremno za pokret i bilo je kao, ‘ovo je jedina stvar koja nije u redu sa mnom. Samo popravi moje srce, i ja sam spreman’, rekla je Monroe.