Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Trumpov suparnik odustao od izbora

Američki predsjednički kandidat Ron DeSantis, kojeg se nekoć smatralo najboljom opcijom republikanaca protiv Donalda Trumpa, odustao je od predsjedničke utrke, što ukazuje da bivši predsjednik na stranku i dalje ima ogroman utjecaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DeSantis (45) je podržao Trumpa u videu objavljenom na društvenoj mreži X.

DeSantisa se smatralo jednim od najvažnijih kandidata za republikansku nominaciju 2024. godine i prirodnim nasljednikom Trumpa zbog svoga borbenog stila i duboko konzervativnih stavova.

Početkom 2023. u nekoliko anketa vodio je ispred Trumpa. No podrška guverneru Floride već je nekoliko mjeseci u opadanju zbog grešaka u strategiji kampanje, nemogućnosti povezivanja s glasačima i Trumpovog stiska na većinu stranačke baze.

Više od 70 posto republikanaca radije bira Trumpa

Kraj DeSantisove kandidature znači da je bivša američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley sada posljednja republikanka u utrci koja ima šansu, premda ne baš veliku, preotimanja Trumpove nominacije. Pobjednik republikanskih predizbora suprotstavit će se Joeu Bidenu, izglednom demokratskom kandidatu, na općim izborima u novembru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 70 posto republikanaca radije bira Trumpa, prema većini anketa. To je dovelo DeSantisa u poziciju u kojoj se morao obraćati glasačima koji se dive Trumpu, kao i onima koji ga strastveno mrze. DeSantis nije uspio ni u jednom.

Nikad nije imponirao većini Trumpovih pristaša zato što je bivši predsjednik bolja opcija, dok će republikanci koji ne žele glasovati za bivšeg predsjednika podijeliti svoje glasove na više različitih kandidata.

Haley omiljena među umjerenim republikancima

Kako se borba konsolidira, ispostavlja se da je Haley omiljena među umjerenim republikancima. Kad god bi DeSantis izrazio drugačiji politički stav od Trumpa, bilo je to gotovo uvijek da zauzme konzervativniju poziciju. Potpisao je u aprilu zabranu pobačaja nakon šest sedmica, što je kasnije prihvatio u kampanji, unatoč tome što je ta odluka smetala nekim donatorima i umjerenim republikancima.

Kako je vrijeme prolazilo, u anketama je uz Trumpa napredovala samo Nikki Haley, a DeSantis je počeo gubiti podršku republikanaca. Prema anketama objavljenima ovog tjedna, Trump je u New Hampshireu, gdje se održava idući krug predizbora, imao podršku 50% republikanskih birača, Haley 34%, a DeSantisa je podržalo samo 5%.