Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Osam učenika u Tesliću se povrijedilo u izazovu “krvav novac”

Osam učenika osmog razreda povrijedilo se u jednom od izazova sa “tik -toka”-“krvavi novac”, kada se između prstiju šaka stavljaju kovanice da bi se vidjelo ko će duže da izdrži pritisak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Učenici su, u skladu sa postupcima, upućeni na savjetodavni rad sa pedagogom, odnosno sa disciplinskom odgovornošću koji takav prekršaj nosi, ali cilj nije samo kazna za te učenike već da shvate šta je za njih ispravno, a šta pogrešno”, izjavio je danas u Tesliću direktor Osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Stanara Aleksandar Ristić, prenosi Srna.

 

On je upozorio da se fizičko nasilje preselilo na internet i društvene mreže, takozvano sajber nasilje i da je multisektorski tim ove škole sproveo istraživanje i utvrdio da je 76 odsto učenika u predmetnoj nastavi koji imaju društvenu mrežu “tik-tok” učestvovalo u jednom od izazova.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o preventivnim aktivnostima, on je ukazao na različita predavanja organizovana u saradnji sa Centrom za socijalni rad i MUP-om Republike Srpske, kao i osnivanje školske televizije koja promoviše istinske vrijednosti, učenička postignuća i zdrave navike.

 

Ristić je upozorio da je istraživanje ukazalo i da više od 90 odsto učenika koristi platformu “Youtube” koja nije namijenjena djeci.

 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić poručila je da je bezbjednost i prevencija nasilja u školama potreba s obzirom na sve prisutniju pojavu vršnjačkog nasilja na koje treba pronaći adekvatan i stručan odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Stojičićeva je navela da resorno ministarstvo već ima potpisane protokole prema kojima se postupa kada se desi slučaj vršnjačkog nasilja.