Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Od izbjeglice u Njemačkoj do vodećeg robotskog hirurga u Evropi

Životna priča Banjalučanina Vahudina Žugora zaista je interesantna. Kao scenarij iz nekog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz rodne Banje Luke je došao u Njemačku, i to bez novca i poznanika. Danas je vodeći robotski hirurg u Njemačkoj. Pomoću robota je operisao 4.000 ljudi, piše Deutsche Welle.

Banjalučka porodica Žugor je do početka 90-tih godina i rata u BiH živjela sasvim normalan život. Otac Šaćir je bio sudija za prekršaje, a majka Nazifa viša medicinska sestra. Njihov sin Vahudin pohađao je školu i igrao fudbal u Borcu, Prijedoru i FK Naprijed. Ali rat mijenja njegove mladalačke planove.

Prekida medicinski fakultet i dolazi u Njemačku, bez novca i poznavanja njemačkog jezika. Dolazak u Njemačku je bio veliki psihički pritisak. Danas, 30 godina kasnije, kaže da mu je osnovni cilj bio opstanak i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za studiranje i pomoć roditeljima koji su kao izbjeglice živjeli u Hrvatskoj.

– Danonoćno sam radio. Prvo sam radio kao njegovatelj. Kada sam radio preko dana, onda sam noću učio jezik i obratno. Nakon tri godine sam se upisao na renomirani medicinski fakultet u Erlangenu, prisjeća se Žugor, koji je danas direktor Klinike za urologiju u Bambergu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinika je jedna od 35 koliko ih broji Klinički centar koji zapošljava 5.500 radnika.

Vodeći robotski hirurg u Njemačkoj

Prof. dr. Vahudin Žugor je pionir robotske hirurgije u Njemačkoj. Mnogi ga smatraju vodećim robotskim hirurgom u Njemačkoj i Evropi. U urološkoj klinici u Bambergu je nedavno obavio 1.000 operativni zahvata robotskim sistemom Da Vinči. To mu je ujedno bio i 4.000 otkako je počeo vršiti operacije pomoću robota. Najčešće su to karcinomi prostate i bubrega, mokraćnih mjehura ili nadbubrežnih žlijezda.

Njemačke bolnice sve više prepoznaju značaj robotike prije svega zbog dobrih rezultata. U Njemačkoj je u upotrebi oko 200 robotskih sistema. Prof. dr. Žugor se stručno usvaršavao na devet klinika u Njemačkoj i Cambridgeu.

Predsjednik UO Kliničkog centra u Bambergu Xaver Frauenknech kaže da je Žugorova stručnost jedan od glavnih razloga zašto su ga zaposlili – radi se o međunarodno priznatom stručnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– U protekle četiri i po godine je svojim radom ispisao historiju našeg kliničkog centra. Kupili smo još jednog robota Da Vinči kako bi ga primijenili i u drugim oblastima, ali i obučili nove stručnjake, kaže Frauenknecht.

– Robotska tehnologija omogućava stabilnost i preciznost izvođenja sitnih pokreta u tijelu bolesnika, a dodatna stabilnost robotske ruke uz visokokvalitetnu kameru omogućavaju veliko uvećanje i vrhunsku vizualizaciju tkivnih struktura, kaže prof. dr. Žigor i napominje da kombinacija tehnologije uz iskusnog operatera i odabir pogodnih karakteristika bolesti kod pacijenta garantuju najbolje ishode operativnog zahvata.

Osim sto je vanredni profesor na Univerzitetu u Kolnu, Vahudin je tutor i mentor mnogobrojnim studentima i urološkim ljekarima. Dobitnik je mnogobrijnih nagrada i priznanja.

Jedini robotski urolog iz BiH

Mnogi pacijenti iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja dolaze na liječenje u Bamberg i od Žugora traže pomoć i savjet. Mnoga teška urološka oboljenja, koja se ne mogu tehnički obraditi u BiH su domena doktora Žugora, koji je ujedno i jedini robotski urolog iz BiH u Evropi.

– Moj cilj i životna želja je da jednog dana dođe robotska hirurgija i u moju BiH. Za jedan takav projekt je potrebna specijalna infrastruktura, ogromna motivacija i edukacija kompletne robotske ekipe i medicinskog tima. Trenutno nema takve robotike i hirurgije u BiH, ali se nadam da će jednog dana naše znanje i iskustvo koje smo sticali vani, biti iskorišteno i upotrijebljeno i u našoj matičnoj domovini, kaže prof. dr. Vahudin Žugor.