Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Novi incident: Ispaljena raketa prema brodu u Crvenom moru. Oglasio se Pentagon

Američki i britanski avioni, brodovi i podmornice napali su u noći na petak mete širom Jemena u znak odmazde za napade Huta na brodove u Crvenom moru šireći regionalni sukob izazvan izraelskim ratom u Gazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očevici su potvrdili eksplozije širom zemlje rekavši da su mete bile vojna baza blizu aerodroma u Sani, vojni položaj kod zračne luke u Taizu, mornarička baza u Hodeidi i položaji Huta u pokrajini Hajjah.

  • Ovi ciljani napadi su jasna poruka da SAD i partneri neće tolerirati napade na naše ljude i dopustiti neprijateljskim snagama da ugrožavaju slobodu plovidbe – izjavio je američki predsjednik Joe Biden.

Huti, koje podržava Iran, objavili su da su petorica boraca poginula u ukupno 73 zračna udara te obećali da će se osvetiti i nastaviti napade na brodove u znak podrške Palestincima u borbi protiv Izraela.

Američki dužnosnik rekao je da je desetak ciljeva gađano u napadima koji nisu bili samo simbolički nego im je cilj oslabiti vojne sposobnosti Huta.

  • Gađali smo vrlo specifične mete na vrlo specifičnim lokacijama preciznim oružjem – izjavio je dužnosnik.

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je da prvi podaci pokazuju da je “zadan udarac sposobnosti Huta da napadaju trgovačke brodove” i da se zasad ne planiraju nove akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljeni detalji novog incidenta: Raketom gađan brod u Crvenom moru

Nova raketa ispaljena je prema brodu u Crvenom moru, objavila je Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

UKMTO kaže da je zapovjednik broda prijavio da je projektil pao u vodu udaljenu oko 400 metara, a potom su ga pratile tri male letjelice.

Nema izvještajima o povrijeđenima ili šteti i brod plovi prema sljedećoj luci. Incident se dogodio oko 16 sati po našem vremenu.

Oglasio se Pentagon: Napad ima dobre učinke. Ovo nije dio sukoba Hamasa i Izraela

Pentagon insistira na tome da napadi na ciljeve Huta u Jemenu nisu dio sukoba između Izraela i Hamasa.

Tajnik za medije, general-bojnik Patrick Ryder rekao je za CBS News da su “ciljani napadi bili posebno usmjereni na ometanje pobunjeničke grupe i zaustavljanje njezinih napada na brodove u Crvenom moru”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Imate pobunjenike Hute koji neprestano provode napade na međunarodne brodove – više od 50 zemalja je pogođeno time, što utječe na ekonomski prosperitet više nacija. Dakle, ovo nije dio sukoba između Izraela i Hamasa – rekao je mreži.

Ryder je ranije za CNN rekao da su američko-britanski udari imali “dobre učinke” i da će obje vojske nastaviti pratiti situaciju radi osvetničkih napada.

Dodao je kako nema planova za slanje američkih trupa u regiju.

  • Nastavit ćemo nadzirati i kao što su predsjednik i ministar (odbrane) Austin rekli, nastavit ćemo poduzimati potrebne mjere.

Tajnik za medije ponovio je da se vojna akcija razlikuje od onoga što se događa u Gazi. “Niko ne želi vidjeti širi regionalni sukob. Ali opet, ne možemo dopustiti ovakvu vrstu opasnog, nepromišljenog ponašanja-  rekao je.