Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Jemen na nogama: Rijeke ljudi marširaju prijestolnicom Sanom, pale američke zastave

Desetine hiljada Jemenaca okupili su se danas u nekoliko gradova gdje su slušali svoje lidere kako osuđuju američke i britanske napade na njihovu državu, izvedene u odgovoru na napad Hutija na pomorski promet na Crvenom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD i Velika Britanija su u noći izveli desetak zračnih napada na hutijevske vojne ciljeve, proširivši regionalni sukob koji je započeo napadom Hamasa na Izrael i posljedičnom izraelskom ofanzivom na Pojas Gaze.

“Vaši napadi na Jemen su terorizam”, rekao je Mohamed Ali Al-Huti, član hutijevskog Vrhovnog političkog vijeća, govoreći o SAD-u.

  • Sjedinjene Države su sotona. Nismo napali obale Amerike, niti smo išli na američke otoke, niti smo ih napali. Vaši napadi na našu zemlju su terorizam – rekao je Al-Huti.
  • Oni su teroristi i vješti su u laganju svjetskom stanovništvu, no svijest jemenskog naroda je drugačija. Mislite li vi, Jemenci, da se Amerika brani, ili je teroristička? – upitao je.

Iračka vojna organizacija Harakat al-Nudžaba, također povezana s Iranom, tvrdi da američki interesi, kao ni saveznici SAD-a, odsad nadalje neće biti sigurni. Demonstranti u prijestolnici Sani gazili su po izraelskim i američkim zastavama. Oglasila se i međunarodno priznata jemenska vlada koja je saopćila da su napadi odgovor na kontinuirane napade hutijevaca na međunarodne brodove u Crvenom moru.

Vlada koju podupire Saudijska Arabija dodala je da Huti snose odgovornost za uvlačenje Jemena u sukob. Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder rekao je da SAD ne planira poslati dodatne snage u regiji, te da su dosadašnji napadi na hutijevske mete imali “dobre rezultate”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavit ćemo pratiti situaciju, a kao što su predsjednik i ministar odbrane rekli, nastavit ćemo i poduzimati nužne akcije.