Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Iz Sarajeva će biti uspostavljene tri nove aviolinije

Na osnovu Javnog poziva za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo koji je 28.11.2023. godine raspisala Turistička zajednica Kantona Sarajevo sa ciljem razvoja turizma, bit će uspostavljene tri nove aviolinije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će se iz Sarajeva uskoro direktno letjeti za Atinu i Solun u Grčkoj te u Varšavu u Poljskoj.

Komisija za stručnu ocjenu je, nakon razmatranja zaprimljenih prijava, zapisnikom utvrdila da je po Javnom pozivu pristiglo pet blagovremenih prijava te je jednoglasno konstatovala da su četiri kompanije i to: POLSKIE LINIE LOTNICZE “LOT” S.A, RYANAIR DAC, AEGEAN AIRLINES S.A. i TUI AIRWAYS dostavile urednu dokumentaciju traženu Javnim pozivom, te će sa istim zaključiti ugovore.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo i Međunarodnim aerodromom Sarajevo nastavlja s aktivnostima uvođenja novih direktnih aviolinija putem subvenicioniranja aviokompanija, a sve u cilju unapređenja i razvoja turističkog sektora u Kantonu Sarajevo.

Također, ovaj put javni poziv omogućio je da aviokompanija Aegean Airlines potvrdi obavljanje letova iz Sarajeva za Skoplje tokom cijele godine. Također, aviokompanija TUI AIRWAYS će zahvaljujući poticajima, nastaviti sa obavljanjem letova na relaciji London – Sarajevo, koji su izuzetno važni za razvoj zimskog turizma u BiH, prenosi Klix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aviokompanija Lot Polish ponovo uspostavlja letove za Varšavu.

Nažalost, aviokompanija Norwegian Air Shuttle koja planira uspostavu letova prema Skandinaviji, nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju zahtjevanu Javnim pozivom.

Novi Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo bit će prilika za sve aviokompanije koje imaju potencijal i značaj za turističko tržište, brojnu dijasporu i građane.