Niko nije znao šta spremaju: Hamas objavio snimak kako su se vojnici pripremali za napad

Video prikazuje članove inženjerskog korpusa Kasami kako polažu eksploziv na žičane ograde i barijere, traže zaklon i dižu ih u vazduh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hamas je objavio video koji pokazuje kako su njegovi militanti trenirali uništavanje barijera na granici Izraela i Gaze, što im je omogućilo da započnu masovni pokolj civila.

Video prikazuje članove inženjerskog korpusa Kasami kako polažu eksploziv na žičane ograde i barijere, traže zaklon i dižu ih u vazduh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograda koja dijeli Pojas Gaze od Izraela probijena je na više mjesta u subotnjem napadu, što je omogućilo borcima da uđu i počnu pohod. Video takođe prikazuje pripadnike Hamasa u borbenoj opremi kako na leđima nose male metalne rampe i rasklapaju ih kako bi motori prešli preko srušenih ograda, piše Skaj njuz.

Mnogi militanti koristili su motore tokom napada, a jedan video koji je dosta dijeljen prikazuje mladu Izraelku kako je natjerana da sjedne na motocikl nakon čega je odvezena. Hamas je takođe izgradio lažno izraelsko naselje u Gazi i vježbao napade, potvrdio je izvor blizak novinskoj agenciji Reuters.

Čini se da je obuka bila jezivo učinkovita, sa stotinama civila ubijenih u svojim gradovima i naseljima. Video zapis obuke daje uvid u to koliko je planiranja uloženo u višestruki napad koji je dosad odnio više od 1.200 izraelskih života. Više od 1.000 Palestinaca takođe je ubijeno u napadima odmazde.

Izvor iz Hamasa ispričao je da je nakon probijanja ograde taktika bila da buldožeri uđu kako bi povećali rupe, odnosno kako bi omogućili ulazak većih vozila. Dodao je kako mnogi koji su učestvovali u obuci uopšte nisu znali čemu ona služi jer je Hamas bio odlučan u tome da Izraelci ne saznaju za napad.

Mnogi zapovjednici Hamasa takođe su potvrdili kako nisu znali da će se napad dogoditi.

Izraelske vlasti su priznale kako su uhvaćene nespremne nakon što su bile uljuljkane u lažni osjećaj sigurnosti, misleći da Hamas ne planira nikakvu značajnu ofanzivu, piše Blic.

ZRAELCI SU SVE VIDJELI, ALI NISU VJEROVALI: POZNATI DETALJI HAMASOVIH PRIPREMA

Pažljiva kampanja prevare osigurala je da Izrael bude uhvaćen nespreman kada je palestinska grupa Hamas pokrenula svoj razorni napad. Buldožerima, zmajevima i motorima suprotstavili su se najmoćnijoj vojsci Bliskog istoka.

Subotnji napad uslijedio je nakon dvije godine Hamasovog uvjeravanja Izraela da ne želi borbu i držanja vojnih planova u tajnosti.

Dok je Izrael vjerovao da obuzdava Hamas iscrpljen ratom pružajući ekonomske poticaje radnicima u Gazi, borci ove grupe su obučavani i uvježbavani, često naočigled, rekao je za Reuters izvor blizak Hamasu.

Tri izvora unutar izraelskog sigurnosnog establišmenta, koji su kao i drugi tražili da ne budu identificirani, također su pridonijeli Reutersovom izvještaju.

  • Hamas je Izraelu ostavio dojam da nije spreman za borbu – rekao je izvor blizak Hamasu, opisujući planove za najnevjerovatniji napad od Jomkipurskog rata prije 50 godina kada su Egipat i Sirija iznenadili Izrael i natjerali ga da se bori za svoj opstanak.
  • Hamas je upotrijebio obavještajnu taktiku bez presedana da dovede Izrael u zabludu tokom posljednjih mjeseci, ostavljajući javnosti dojam da nije voljan ući u borbu ili sukob s Izraelom dok se priprema za ovu veliku operaciju – navodi izvor.

TAKTIKA BEZ PRESEDANA

Izrael priznaje da je bio zatečen nespremnim napadom tempiranim sa židovskom subotom i vjerskim praznikom.

Borci Hamasa upali su u izraelske gradove, ubili 700 Izraelaca i oteli na desetke. Izrael je potom ubio više od 400 Palestinaca u svojoj odmazdi nad Gazom.

  • Ovo je naš 11. septembar – rekao je bojnik Nir Dinar, glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga. “Iznenadili su nas i brzo su došli s mnogo mjesta – i iz zraka i s tla i s mora.”

Osama Hamdan, predstavnik Hamasa u Libanonu, rekao je Reutersu da je napad pokazao da Palestinci imaju volju postići svoje ciljeve “bez obzira na vojnu moć i sposobnosti Izraela”.

U jednom od najupečatljivijih elemenata svojih priprema, Hamas je izgradio lažno izraelsko naselje u Gazi gdje su uvježbavali napad na njega, rekao je izvor blizak Hamasu, dodajući da su čak napravili videosnimke manevara.

  • Izrael ih je sigurno vidio, ali su bili uvjereni da Hamas nije spreman ući u sukob – rekao je izvor.

U međuvremenu, Hamas je nastojao uvjeriti Izrael da mu je više stalo do toga da radnici u Gazi, uskom pojasu zemlje s više od dva miliona stanovnika, imaju pristup poslovima preko granice i da im nije u interesu započinjanje novog rata.

  • Hamas je uspio izgraditi cijelu sliku da nije spreman za vojnu avanturu protiv Izraela – rekao je izvor.

Od rata s Hamasom 2021., Izrael nastoji osigurati osnovnu razinu ekonomske stabilnosti u Gazi, nudeći poticaje koje uključuju hiljade dozvola kako bi stanovnici Gaze mogli raditi u Izraelu ili na Zapadnoj obali, gdje plaće u građevinarstvu, poljoprivredi ili uslužnim poslovima mogu biti 10 puta više od nivoa plaća u Gazi.

  • Vjerovali smo da će činjenica da dolaze na posao i donose novac u Gazu stvoriti određeni nivo smirenosti. Pogriješili smo – rekao je drugi glasnogovornik izraelske vojske.

Izraelski sigurnosni izvor priznao je da je Hamas prevario izraelske sigurnosne službe. “Naveli su nas da mislimo da žele novac”, rekao je izvor. “A cijelo vrijeme su vježbali napad.”

LAŽNA SUZDRŽANOST

Kao dio svojih pretvorbi u posljednje dvije godine, Hamas se suzdržao od vojnih operacija protiv Izraela, čak i kada je druga naoružana grupa sa sjedištem u Gazi, poznata kao Islamski džihad, pokrenula niz vlastitih napada ili raketnih napada.

Suzdržanost koju je pokazao Hamas izazvala je javne kritike nekih pristaša, ponovno s ciljem stvaranja dojma da Hamas ima ekonomske brige i da ne želi novi rat, rekao je izvor.

Na Zapadnoj obali, pod kontrolom palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i njegove grupe Fatah, bilo je onih koji su se rugali Hamasu jer je šutio. U jednoj izjavi Fataha objavljenoj u junu 2022. grupa je optužila vođe Hamasa da su pobjegli u arapske prijestolnice kako bi živjeli u “luksuznim hotelima i vilama” ostavljajući svoje ljude siromaštvu u Gazi.

Drugi izraelski sigurnosni izvor rekao je da je postojalo razdoblje kada je Izrael vjerovao da je vođa pokreta u Gazi, Yahya Al-Sinwar, bio zaokupljen upravljanjem Gazom “radije nego ubijanjem Židova”. U isto vrijeme, Izrael je skrenuo fokus s Hamasa dok se zalagao za dogovor o normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom, dodao je.

Izrael se dugo ponosi svojom sposobnošću da se infiltrira i nadzire ovakve grupe. Kao posljedica toga, rekao je izvor blizak Hamasu, ključni dio plana bio je izbjeći curenje informacija.

Mnogi čelnici Hamasa nisu bili svjesni planova i, dok je treniralo, 1000 boraca raspoređenih u napadu nisu imali pojma o tačnoj svrsi vježbi, dodao je izvor.

Kad je došao dan, operacija je podijeljena u četiri dijela, rekao je izvor iz Hamasa, opisujući različite elemente.

Prvi potez bio je baraž od 3000 raketa ispaljenih iz Gaze koji se poklopio s upadima boraca koji su letjeli ovjesnim zmajevima ili motoriziranim parajedrilicama preko granice, rekao je izvor. Nakon što su borci na zmajevima bili na zemlji, osigurali su teren kako bi elitna jedinica komandosa mogla napasti utvrđeni elektronički i cementni zid koji je izgradio Izrael kako bi spriječio infiltraciju.

Borci su upotrijebili eksploziv kako bi probili barijere, a zatim projurili na motociklima. Nakon što su dodatno buldožerima probili zid, u Izrael je ušlo više boraca s pogonom na četiri točka.

Jedinica komandosa napala je stožer izraelske vojske na jugu Gaze i ometala njegove komunikacije, sprječavajući osoblje da zove zapovjednike ili jedni druge, rekao je izvor.

Završni dio uključivao je premještanje talaca u Gazu, uglavnom u ranoj fazi napada, rekao je izvor blizak Hamasu.

Borci su oteli posjetitelje zabave koji su bježali s rave partyja u blizini kibuca Re‘im blizu Gaze. Snimke na društvenim mrežama pokazuju desetke ljudi kako trče kroz polja i po cesti dok se čuju pucnji.

  • Kako se ova zabava mogla dogoditi tako blizu Gaze? – pita se izraelski sigurnosni izvor.

NEDOVOLJNO PRIPREMLJENI

Izraelski sigurnosni izvor ističe da izraelske snage nisu bile u punoj snazi na jugu u blizini Gaze jer su neki preraspoređeni na Zapadnu obalu kako bi zaštitili izraelske doseljenike nakon valova nasilja između njih i palestinskih militanata.

  • Oni (Hamas) su to iskoristili – rekao je izvor.

Dennis Ross, bivši bliskoistočni pregovarač koji je sada na washingtonskom Institutu za bliskoistočnu politiku, rekao je da je Izrael bio ometen nasiljem na Zapadnoj obali, što je dovelo do “nedovoljno pripremljene prisutnosti na jugu”.

  • Hamas je vjerovatno uspio iznad svojih očekivanja. Sada će se morati nositi s Izraelom koji je odlučan da ih desetkuje – rekao je.

Penzionisani general Yaakov Amidror, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Benjamina Netanyahua, rekao je novinarima u nedjelju da napad predstavlja “veliki neuspjeh obavještajnog sistema i vojnog aparata na jugu”.

Amidror, predsjedavajući Vijeća za nacionalnu sigurnost od aprila 2011. do novembra 2013. i sada viši suradnik Jeruzalemskog instituta za strategiju i sigurnost, rekao je da su neki od izraelskih saveznika govorili da je Hamas preuzeo “više odgovornosti”.

  • Glupo smo počeli vjerovati da je to istina – rekao je. “Dakle, pogriješili smo. Nećemo ponoviti ovu grešku i uništit ćemo Hamas, polako, ali sigurno”, zaključio je.

NAJNOVIJE