Hoće li opstati “partneri”: Milorad Dodik domaćin sljedećeg sastanka koalicije, može li se postići dogovor

Novi sastanak državne koalicije čiji je domaćin predsjednik SNSD-a Milorad Dodik trebao biti biti održan okvirno oko 20. oktobra. Danas su se sastali predsjednici NIP-a i HDZ BiH Elmedin Konaković i Dragana Čović, a nakon što je jučer propala sjednica Predstavničkog doma PS BiH, te je nova sjednica zakazana za 31. oktobar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tada bi koalicija trebala ili usaglasiti stavove ili nastaviti sa blokadama. Dodatni problem je što je Dodik uslovio sve dalje zakone onim o Ustavnom sudu BiH kako o sastavu da se uklone strane sudije, tako i o tzv. “entitetskom glasanju” što je za stranke Trojke neprihvatljivo. Drugi zamjenik predsjednika NIP-a Denis Zvizdić i državni zastupnik kazao je danas da je interes da u Ustavnom sudu BiH ostanu strane sudije, prenosi NAP.

“Nama je u interesu da ostanu strane sudije u Ustavnom sudu, jer ne vidimo ko je veći autoritet osim predsjednika Evropskog suda za ljudska prava da može birati ljude koji se biraju isključivo po profesionalnim a ne stranačkim i političkim kriterijima”, kazao je Zvizdić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se na narednom sastanku uspiju dogovoriti, na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH mogla bi se naći još dva zakona iz paketa 14 prioriteta Evropske komisije.

Riječ je o Zakonu o sukobu interesu i Zakonu o sudovima. Visoki predstavnik Christian Schmidt i šef Delegacije EU Johann Sattler upravo su tim povodom jučer posjetili ministra pravde BiH Davora Bunozu koji ih je informisao o trenutnoj situaciji kada je riječ o tim zakonima.

Nije tajna da se trojka i Milorad Dodik spore oko Apelacionog odjeljenja odnosno gdje će biti. Dok Dodik traži da to bude u Banja Luci, iz trojke su spremni prihvatiti Istočno Sarajevo.

“Mi zahtijevamo da ostane ista nadležnost Suda, potpuno je suprotno praksi da novi odjel suda bude izmješten tako daleko od Suda, rješenje je moglo biti Istočno Sarajevo, ne nikako Banjaluka. I u konačnici mi smo zahtijevali viši sud kao prelazno rješenje za uspostavljanje pravne prakse na teritoriji čitave BiH. Ima stvari koje se možemo dogovoriti, ali ne prihvatamo nikakav diktat”, naglasio je Zvizdić.

U krajnjem slučaju ukoliko Dodik nastavi sa blokadama i onemogućavanjem napretka otvara se pitanje ostanka u koaliciji.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE