Oduzimaju i vrijeme i novac: Ovi kućni poslovi samo su gubljenje vremena, slobodno ih preskočite

Naprimjer, uštedite vrijeme na slaganju kreveta i ne perite dodatnu posteljinu. Plahta iznad ili ispod pokrivača često je nepotrebna i zauzima prostor. Samo budite sigurni da redovno perete pokrivač, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako koristite mašinu za suđe, prethodno ispiranje suđa samo vam troši i vrijeme i novac. Obrišite ostatke hrane s tanjura i pribora i jednostavno stavite u mašinu.

To se posebno odnosi na one koji svaki dan peru suđe u mašini. Tek ako suđe planirate prati sutra preporučuje se ispiranje, a u svim ostalim slučajevima je dovoljno sastrugati višak hrane u koš za smeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još neki poslovi i navike s kojima gubimo vrijeme:

– Tražimo izgubljene čarape: Svima je uvijek misteriji gdje nestaju čarape nakon pranja, no jedna čarapa može ući u rupu između vrata mašine i bubnja te ju čak voda može ispumpati. Prljave čarape zajednički stavite u vreću za veš mašinu.

– Kupujemo kutijice i košarice za stvari: Osim što ćete potrošiti vrijeme, bacit ćete novac. Umjesto bezbroj kutija, upotrijebite nešto što već imate u kući kao što su kutije od cipela. Od raznih materijala možete napraviti pregrade u ladicama i na policama.

– Držimo razmaknute zavjese cijeli dan: Razvlačenje zavjesa kako bi u sobu dospjelo sunčeve svjetlosti omiljena je jutarnja rutina mnogih. No, ako zavjese ostavite raširene cijeli dan, posebno ako se prostorija nalazi na južnoj strani, sunce s vremenom može izblijediti namještaj.

– Gulimo povrće koje ne trebamo: Osim ako se radi o povrću kojem je potrebno guljenje, nemojte trošiti vrijeme na guljenje mrkve, krastavaca ili krompira. Osim što ćete potrošiti manje vremena na pripremu hrane, jest ćete zdravije jer njihova kora sadrži zdrava vlakna. No ako niste sigurni u porijeklo povrća i sumnjate da je tretirano pesticidima, guljenje kore se preporučuje.

– Hodamo obuveni po kući: Pravilo izuvanja jednostavan je način za očuvanje kuće čišćom te pridonosi zdravlju ukućana. Čak 85 posto prljavštine u našim domovima dolazi s cipela. Hodamo li obuveni samo ćemo si zadati dodatan posao i neprestano usisavati.

– Koristimo klasične sijalice: U usporedbi s običnim sijalicama, LED štedne sijalice traju duže i troše čak 75 posto manje energije pa ćete samim time uštedjeti na računu za struju. Najnovije štedne sijalice imaju izvrsno svjetlo i brzo se pale.

– Odlazimo u banku/poštu platiti račune: Ako već niste, uštedite na vremenu i račune plaćajte internet bankarstvom umjesto da fizički idete u banku ili poštu.

– Vješamo odjeću na metalne vješalice: Kada podižemo odjeću u kemijskoj čistionici, ona obično dolazi na metalnim vješalicama. Korištenje takvih vješalica nakon peglanja može lako naborati odjeću. Radije investirajte u drvene ili baršunaste vješalice kako bi bili sigurni da će odjeća nakon peglanja ostati ravna.

(N1)

NAJNOVIJE