Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Na glavi nose i po 15 kilograma cigli za bijednu satnicu i bez ikakve zaštite

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo da nose prekomjerni teret koji prijeti njihovom zdravlju, već i rade u teškim uslovima – na užarenom suncu i u velikoj prašini rade od 12 do 14 sati dnevno, šest dana usedmici bez ikakve zaštitne odjeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici u Dhaki u Bangladešu na glavama nose velike terete – i po 1500 cigli dnevno – za bijednu nadnicu.

Iako postoje moderne mašine za izradu cigli, u Bangladešu se sve uglavnom radi – ručno, odnosno istom tehnikom koji su koristili prije otprilike 150 godina. Zemlja se miješa s vodom, oblikuje u cigle i pušta da se osuši na suncu prije nego što se stavlja u peć.

Peći za pečenje cigle ispuštaju otrovne pare – ugljendioksid, dušikov oksid i sumporni oksid koji su vrlo štetni za oči, pluća i grla ljudi, a ostavljaju i negativne posljedice na okoliš.

Prema nekim statistikama gotovo 60 posto onečišćenja zraka u Dhaki potiče upravo od ove industrije, prenosi punkufer.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, oko 400 hiljada migranta svih generacija te iz različitih dijelova zemlje svake godine dolaze u Dhaku kako bi radili na ovim poljima cigle i zaradili za hljeb.

Ne samo da nose prekomjerni teret koji prijeti njihovom zdravlju, već i rade u teškim uvjetima – na užarenom suncu i u velikoj prašini rade od 12 do 14 sati dnevno, šest dana u sedmici bez ikakve zaštitne odjeće.

- Marketing -