Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Moguće poplave u narednim danima – kritično u dva kantona

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U naredna tri dana, uslijed topljenja snijega i novih padavina, prognozira se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na rijekama Bosni, Uni i Sani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće su poplave na hidrološkim stanicama na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne te na slivovima Une i Sane u Federaciji, saopćila je Agencija za vodno područje rijeke Save u prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period od 10. do 14. marta.

Vanredno u USK i ZDK

Obavijest su, kako navode, dali na osnovu meteorološke prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon sagledavanja osmotrenih podataka i rezultata hidrološko-hidrauličkih simulacija iz modela u okviru prognostičkih sistema.

“Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu”, stoji u saopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak i subotu, 10. i 11. marta, prema prognozi FHMZ-a, u Bosni i Hercegovini  se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Sutra su moguće jače padavine na području Hercegovine. Prvog dana vikenda, padom temperature zraka u poslijepodnevnim i večernjim satima u višim područjima će padati snijeg. Sunčano uz umjerenu oblačnost očekuje se u nedjelju i ponedjeljak.

Pojačati oprez

Iz Agencije su pozvali nadležne institucije da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučen je pojačan oprez.

“Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama”, istakli su i dodali kako je potrebno pravovremeno davati obavještenja s uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualnih poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja šteta odštetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.

- Marketing -