Zenica: Dvije osobe uhapšene zbog krađe sakoa vrijednih oko 85 hiljada KM

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, uspješno zadokumentovali krivično djelo teške krađe izvršene dana 04.03.2023. godine, u noćnim satima, u ulici Goraždanska, Grad Zenica. Tom prilikom, iz prostorija firme “Bureau of Fashion Management” d.o.o. Zenica je otuđena određena količina odjevnih predmeta, tačnije 80 muških sakoa “Hugo Boss”, vrijednosti 85.000,00 KM.

Poduzetim aktivnostima policijskih timova došlo se do saznanja da se u vezu sa izvršenjem predmetnog krivičnog djela mogu dovesti lica: Đ.O., rođen 1979. godine i H.A., rođen 1977. godine, oba lica iz Zenice, koja se sumnjiče da su u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, nasilnim putem, uz prethodni dogovor, ušla u krug a potom i halu navedene firme, te otuđila odjevne predmete, nakon čega se udaljila u nepoznatom pravcu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

O okviru opsežnog operativnog rada na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenog krivičnog djela, službenici Sektora kriminalističke policije koji su preuzeli predmetnu istragu, su saslušali više osoba u svojstvu svjedoka, te su u skladu sa naredbom Općinskog suda u Zenici, izvršili  pretres na jednoj lokaciji na području Zenice, sa namjerom pronalaska otuđenih predmeta, kao i drugih predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem predmetne teške krađe.

Nakon što su lišena sloboda, nad navedenim licima je zavedena kriminalistička obrada, te su u svojstvu osumnjičenih ispitana na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se terete, nakon čega je osumnjičeni Đ.O. predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Teška krađa“ iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije BiH, krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona, krivično djelo “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH i krivično djelo “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga” iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije BiH, jer su izvršenim pretresom pronađeni otuđeni predmeti, kao i određena količina opojne droge i municije, dok je osumnjičeni H.A. prijavljen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Teška krađa“ iz člana 287. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nermin Nikšić: SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se nakon odluke potpredsjednika...

Enesa radi sa 100 muškaraca i bolja je od njih: Ona je jedna od dvije zavarivačice u BiH

Enesa Lugonja jedna od dvije zavarivačice u FBiH ruši...

Mladi stručnjak iz BiH nuklearnu fiziku zamijenio konobarskom tacnom

Dušan Dubajić (27), mladi stručnjak iz Bosanskog Novog, kako...