― Marketing ―

KOMENTAR: Očekivanja su unaprijed smišljena ljutnja

Možda ste čuli za izreku: „Očekivanja su unaprijed smišljene ozlojeđenosti“. Prvo, samo očekivanje da se nešto dogodi neće dovesti do toga. Razvojni psiholog Jean Piaget...

Snimljen podvodni fenomen koji ubija sve što dotakne: Jezivi klip “prsta smrti” se širi mrežama

- Marketing -

Snimak jednog podvodnog fenomena koji u ledenom moru Antarktika ubija organizme na dnu širi se na Youtubeu, te ga mnogi zovu “prst smrti”.

Izgleda kao pojava iz naučno-fantastičnog filma a naziva se brinicle ili ledeni stalaktit: ledeni prst koji se polako polako spušta ka dnu i smrzava sve što dotakne. Naime, nije u pitanju ništa paranormalne prirode, već je riječ o neobičnom podvodnom fenomenu koji je prisutan u dubinama Antarktičkog okeana.

Riječ brinicle složenica je dvije engleske reči – brine (so) i icicle (ledenica). Ledeni prst putuje od ledene ploče prema dnu, a proces smrzavanja isteruje so te pravi intenzivnu hladnoću. Slanu vodu koja se ne može zamrznuti zbog visoke koncentracije soli pa zbog toga tone prema dnu.

- Marketing -

Koncentrisana slana voda dovoljno je hladna da može da zamrzne okolnu morsku vodu, pa samim tim ona formira cjevasti oblik s unutarašnjim zidom koji se neprestano otapa i spoljnim zidom koji se neprestano zamrzava te putuje prema dnu formirajući ledeni stalaktit.

Ovaj složeni proces prvi je put zabilježen tokom šezdesetih godina prošlog vijeka, a kamera ga je zabilježila prvi put 2011. godine.

Nastanak ovog fenomena, bez obzira na sva dosadašnja saznanjima, još nije u cijelosti objašnjen, piše Guardian.

Ledeni stalaktit može da ima prečnik od 25 centimetara, a raste nekoliko metara dnevno. Nakon što dodirne tlo, on počne da se širi kao ledena ploča spojena za dno. Širenje ove površine toliko je brzo da može da ulovi morske zvijezde, ježeve i druge spore morske organizme, uhvativši ih i zamrznuvši na mjestu.

- Marketing -