Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Mještani Vučipolja nemaju vode: Ako ne dođe za tri dana, sva stoka će umrijeti od žeđi

U mjesnoj zajednici Vučipolje u Bugojnu stanari već dugo vremena imaju problem s nedostatkom vode u ljetnim mjesecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da je došlo 5 do 12. Predsjednik Mjesne zajednice Semedin Omerinović kaže da se računi uredno plaćaju, ali da vode nema.

“Uvijek isti problemi, nestašica vode. Nekih 20-ak kuća nema vode. Ima nekih mjesec dana da smo to snimili i zabilježili. Mislili smo da će se nešto desiti, ali kao što vidite nije.

Voda je potrebna svakome za život, pa i stoci. Ljudi uredno plaćaju vodu, ali kao što vidimo plaćaju zrak, jer vode nema. Nećemo više da molimo nikoga, jer se to plaća uredno. Omču stežu narodu, a ništa se ne dešava. Gdje idu novci, ja ih pitam. Gdje oni to troše, ja ne znam”, rekao je Omerinović.

Mujo Forić koji ima četiri bika u štali kaže da će svi “pokrepati od žeđi, ako voda ne dođe u naredna tri dana”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mujo im, da ne bi bili žedni, vodu nosi u kantama iz bunara, ali kaže da će bunar uskoro presušiti, a naznaka da će voda doći na česmu još nema nikakvih.

“Ako se ovako nastavi još koji dan, ovo ću morati sve pustiti napolje. Ne znam šta ću sa njima (sa stokom op. a.). Imam možda još za tri ili četiri dana vode, više nemam. Ovi volovi svaki dan popiju po 300 litara vode. Ne znam ima li iko da nam riješi ovaj problem sa vodom”, kazao je Forić.

Forić ističe da nema ni kapi vode, ali da je račune do sada uredno plaćao. Smatra da će mu i za ovaj mjesec uredno doći račun za vodu, ali da ga više ne namjerava platiti.

Omerinović je istakao da ovom mjestu treba pumpa za vodu tokom ljetnih mjeseci i da će to stanari sami obezbijediti ako im vlast ne bude pomogla.