Zelenski: Rusija u Ukrajini testira sve što se može koristiti protiv drugih zemalja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu da Rusija koristi Ukrajinu kao poligon za moguće daljnje napade na druge evropske zemlje te poručio da će poraz Rusije u Ukrajini značiti sigurnost za ostatak Evrope.

“Rusija u Ukrajini testira sve što se može upotrijebiti protiv drugih evropskih zemalja”, rekao je Zelenski u svom videoobraćanju u srijedu navečer.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Počelo je distribucijom plina, a završilo agresijom punog opsega, raketnim terorom i spaljenim ukrajinskim gradovima”, rekao je Zelenski.

Poručio je da Ukrajina treba poraziti Rusiju kako bi druge zemlje bile sigurne. “Što se to brže dogodi, to će manje štete i patnje doživjeti sve evropske porodice, sve evropske zemlje”, istaknuo je.

Ukrajinski čelnik također je još jednom izrazio zahvalnost za višecijevne raketne bacače HIMARS koje im je isporučio SAD, pet mjeseci nakon početka rata.

U svom obraćanju ponovno je inzistirao na bržoj dostavi sustava protuzračne obrane. Već postoje sporazumi s međunarodnim partnerima, ali s obzirom na ruske napade potrebna je “potpuno drugačija brzina i potpuno drugačiji nivo zaštite”, rekao je Zelenski.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Porodica Gadžun iz Kaknja organizira nove proteste: Sad imate priliku da nas podržite!

Sredinom novembra navršila se godina dana od smrti djevojčice...

Direktor FBI-ja zabrinut za nacionalnu sigurnost zbog TikToka

Direktor FBI Chris Wray izrazio je zabrinutost za nacionalnu...

Ammar Muderizović iz Novog Pazara prvi pilot u Evropi koji je i hafiz Kur'ana

Hfz. Ammar Muderizović, koji je završio novopazarsku Medresu Gazi...

Lavlji urlik najskuplji: Evo koliko tiktokeri zarađuju od giftova

I staro i mlado, i staro i mlado, svi,...