Ministar Elmedin Konaković u Rimu: “BiH računa na trajnu podršku Evropske unije”

U okviru sesija razgovaralo se o situaciji u regiji te načinima jačanja zajedničkih napora u područjima sigurnosti, migracija i strateške komunikacije kao i o evropskoj integraciji zemalja zapadnog Balkana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je danas, na poziv ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonija Tajanija, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana u Rimu.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru sesija razgovaralo se o situaciji u regiji te načinima jačanja zajedničkih napora u područjima sigurnosti, migracija i strateške komunikacije kao i o evropskoj integraciji zemalja zapadnog Balkana.

Uz ministre vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i domaćina, talijanskog ministra Tajanija, skupu su nazočili i ambasador za susjedstvo i proširenje EU Olivér Várhelyi i ministar vanjskih poslova Švedske Tobias Billström, kao zemlje predsjedavajuće Vijećem EU.

 

Integracija zapadnog Balkana

Na prvoj sesiji Ministarskog sastanka pod nazivom „Proces evropskih integracija zapadnog Balkana: put naprijed”, ministar Konaković je u svom obraćanju istaknuo da status zemlje kandidata za članstvo u EU, koji je Bosna i Hercegovina nedavno dobila, predstavlja pozitivnu poruku građanima da je naša budućnost u EU.

 

 

Dodao je da je sasvim jasno kako se na tom evropskom putu od naše zemlje očekuje provedba reformskog procesa. Naglasio je da novoformirano Vijeće ministara BiH već napravilo niz važnih i odlučujućih koraka u cilju napretka u provedbi 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije. Ocijenio je da je BiH značajno povećala napore u usklađivanju sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te da je od januara ove godine ta usklađenost 100 posto.

 

“Uvjeravam vas da je proces evropskih integracija u centru našeg programa i da je članstvo Bosne i Hercegovine u EU naš strateški cilj. Ostvarili smo značajan napredak, ali pred nama je niz reformi koje moramo provesti kako bismo ispunili svih 14 ključnih prioriteta. Računamo na trajnu podršku EU, kako za naše napore u potrazi za postizanjem političkog konsenzusa, tako i za pružanje tehničke pomoći i stručnosti u usvajanju potrebnih reformi”, kazao je ministar i dodao da je trenutna geopolitička situacija povećala svijest o važnosti naše regije na njenom putu ka EU.

 

 

Na drugoj sesiji pod nazivom „EU-zapadni Balkan: Zajedno unaprjeđujemo našu saradnju” ministar Konaković je govorio o važnosti regionalne saradnje na evropskom putu.

 

Evropska perspektiva

Ponovio je da evropska perspektiva regije instrument za očuvanje i širenje mira, stabilnosti i prosperiteta za sve zemlje jugoistočne Evrope.

 

Ocijenio je da je ruska invazija na Ukrajinu doprinijela podizanju svijesti EU o strateškoj važnosti regije zapadnog Balkan te da u tom kontekstu regionalna saradnja kao i saradnja EU-a i zapadnog Balkana igraju izuzetnu važnu ulogu.

 

Posebno je naglasio značaj Berlinskog procesa i saradnje zemalja zapadnog Balkana. Dodao je da će BiH i dalje biti konstruktivan partner svim komšijama, opredijeljena za promicanje mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, kao i za jačanje regionalne saradnje i izgradnje povjerenja u regiji.

 

U Rimu je nakon ministarskog sastanka održana i konferencija „Nova vizija zapadnog Balkana: EU pristupanje i regionalna sigurnost”, događaj javne diplomacije, koji je organizirao Institut za međunarodne poslove u saradnji sa OBC Transeuropa”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

NAJNOVIJE