Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Namirnice za koje vjerovatno niste znali da sadrže šećer

Šećer je ključni sastojak mnogih namirnica, a posebno slatkiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već je poznato da neko voće, poput lubenice i banane, sadrži šećer, međutim, to su prirodni šećeri koji ne opterećuju toliko organizam. Šećera ima svuda, čak i u onim proizvodima koji nose oznaku „zdravih“. Sam po sebi, šećer nema posebnu nutritivnu vrijednost. Umjesto toga, nudi “prazne kalorije” čime se povećava naš dnevni energetski balans. Njegova sposobnost da poboljša ukus, teksturu i elastičnost hrane je glavni kriterijum za miješanje sa drugim sastojcima. Ovo dovodi do toga da neke namirnice koje bi većina ljudi smatrale “zdravim” zapravo sadrže dodatni šećer.  Većina nas može prepoznati da deserti i slatkiši sadrže dodatni šećer, ali šta je sa manje očiglednim izvorima?

 

Gde nalazimo „skriveni“ šećer?

Pakovani voćni sokovi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina upakovanih voćnih sokova krije dosta šećera. Upakovani sok tokom prerade gubi veliki dio svojih vrijednih vitamina, od kojih se neki dodaju egzogeno. Njihov sadržaj vlakana je minimalan, a dodati šećer djeluje kao konzervans. Dajte prednost prirodnim sokovima ili pakovanim sokovima na kojima je naglašeno da je u pitanju 100% prirodni sok.

 

Energetska pića

Mnogi odlučuju da konzumiraju energetska pića kao izvor hidratacije, posebno tokom vježbanja. Međutim, većina ovih napitaka je dizajnirana da isključivo nadoknadi i hidrira sportiste nakon intenzivnih i produženih vježbi. Iz tog razloga sadrže dovoljno dodatog šećera, koji tijelo odmah apsorbuje kako bi što brže obezbijedilo energiju, prenosi Ženski magazin.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žitarice

Samo zato što kažu “cijelo zrno” ili “obogaćeno vitaminima i mineralima” ne znači da su bez šećera, posebno one koje su namijenjene djeci. Takođe, žitarice ili proteinske pločice mogu biti značajan izvor dodatih šećera, tako da treba da provjerite oznaku i težinu pakovanja. Preferirajte žitarice sa biljnim vlaknima na kojima je navedeno da ne sadrže dodati šećer ili napravite domaću kašu sa minimalnom količinom meda ili šećera.

 

Deserti od jogurta sa niskim sadržajem masti

Za razliku od običnog jogurta, deserti nisu svakodnevna hranljiva opcija. Konkretno, nemasni proizvodi, iako imaju smanjen procenat masti, sadrže izobilje dodatog šećera kako bi poboljšali njihov ukus. Preferirajte običan jogurt sa niskim sadržajem masti i dodajte svoje voće.

 

Konzervirano i sušeno voće

Svi plodovi sadrže prirodne šećere. Međutim, u konzerviranom i sušenom voću šećer igra ulogu konzervansa. Pored toga, proces konzerviranja u velikoj mjeri uništava nivo vitamina C u voću. Ako voće ne konzumirate u svježem obliku, radije birajte konzerve na kojima piše da je voće konzervirano u soku, a ne u sirupu zbog manjeg sadržaja šećera.

Sosovi i umaci

Mnogi sosovi se dodaju hrani kako bi se poboljšao ukus. Međutim, kečap, sos za roštilj, prelivi za salatu i drugi takvi sosovi sadrže mnogo šećera. Najbolje rješenje je da napravite sopstvene kombinacije sa senfom, maslinovim uljem i začinskim biljem koje će uljepšati vaše obroke bez suvišnih kalorija.

 

Kako znati da li je proizvodu dodat šećer?

Početni i lak način da budete u mogućnosti da razumijete da li hrana koju konzumirate ima visok sadržaj šećera je da pravilno pročitate njihovu nutritivnu naljepnicu. Međutim, oznaka nutritivne vrijednosti ne odvaja količine prirodnog od dodatog šećera. Prepoznavanje sastava namirnice počinje provjerom ukupnog broja grama šećera u jednoj porciji.

 

4 grama šećera je ekvivalentno 1 kašičici.

Osim toga, postoji preko 60 različitih naziva za šećer. Neke ključne riječi koje vam mogu pomoći da ih identifikujete na listi sastojaka su: -Riječi koje se završavaju na -oza: saharoza, fruktoza, dekstroza… Sirup: sladni sirup, sirup od smeđe riže, javorov sirup itd. Sokovi: sok od šećerne trske, voćni sok, voćni nektar, sok od šećerne trske itd. Glavni način da se izbjegne konzumiranje dodatog šećera je pravljenje domaćih proizvoda. U svakom drugom slučaju, pravilno čitanje etiketa će pomoći da se ograniči unos šećera. Čak i teoretski “zdrava” hrana može obezbijediti velike količine šećera, što potencijalno dovodi do neželjenog povećanja tjelesne težine.