Kako protiče sezona u Crnoj Gori: Hoteli skoro popunjeni, privatnicima baš i ne ide

Broj prijavljenih turista ove sedmice u Budvi iznosi 36.346, što je za 22 posto više u odnosu na prethodnu nedjelju, saopštili su iz Turističke organizacije te opštine.

Uhotelskom smještaju, u kojem boravi 15.674 turista, najbrojniji su gosti iz Srbije, Izraela i Bosne i Hercegovine, a samo u hotelu “Splendid” hotelske grupe “Montenegro stars” odmaraju se gosti iz skoro 70 zemalja sveta.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Kada je u pitanju privatni smeštaj, prema podacima TO Budve, prijavljeno je 19.654 gosta, a turisti iz Srbije, Rusije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine čcine više od 70 posto od tog broja broja.

Prema rečima predsednice Udruženja privatnih izdavalaca Crne Gore Branke Džoganovicć popunjenost kapaciteta u privatnom smeštaju još nije na očekivanom nivou.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Dodala je da se cijena noćenja u privatnom smještaju ove godine nije povećavala, kao što se navodi u medijima, već da se i u ovom periodu godine može pronaći smještaj od sedam eura pa na više.

Direktor Turističke organizacije opštine Budva Nemanja Kuljača naglasio je da je činjenica je da nakon veoma dobre predsezone na budvanskoj rivijeri, glavna turistička sezona nije krenula tokom koji su očekivali izdavaoci privatnog smještaja jer su hotelski kapaciteti u ovom trenutku popunjeni 90 posto.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

– Isto tako je i činjenica da je svake sedmice primjetan porast broja gostiju, te da je naplata boravišne takse za 46 posto bolja u odnosu na prošlu godinu, što, između ostalog govori i o povećanoj odgovornosti naših sugrađana – rekao je Kuljača.

Objasnio je da su razlozi za manji broj gostiju u privatnom smeštaju ne samo rat u Ukrajini ili situacija sa pandemijom kovida-19, već pre svega ogroman broja izgrađenih nerezidencijalnih stanova koji potencijalno ulaze u tzv. sivu zonu, za koju opština nema nadležnost da je kontroliše.

Naveo je i da se cijena iznajmljivanja dvije ležaljke i suncobrana u Budvi kreće od 10 do 25 eura, a da se u najvećem broju budvanskih kafea i restorana espreso se može popiti po ceni od 1.20 do 1.80 eura, nes kafa po cijeni od 2 do 3 eura, gazirana pića za 2.40 do 3 eura, dok je cijena za točeno pivo od 2.50 do 3 eura.

Kada je u pitanju hrana, Kuljača ističe da pica, kao jedno od najpopularnijih letnjih jela košta u Budvi od 6 do 15 eura, porcija lignji oko 12 eura, pljeskavica u lepinji između 2.5 i 4 eura, dok se giros na najvećem broju mesta može kupiti po cijeni od 3 do 5 eura.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nova studija opovrgava postojanje mikroorganizama kod nerođenih beba

Međunarodni tim naučnika otkrio je nedostatke u studijama koje...

Nastavlja li se rast kamatnih stopa na kredite

Kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini...

Proizvodi ‘Laste’ od iduće sedmice i na policama trgovačkih centara u Sloveniji

Nakon manje od godinu dana otkako je ponovo otvorena,...

Trinaestgodišnji Kemal treba našu pomoć

Udruženje Mali ljudi velikog srca pokrenulo je Apel za...