Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Iznenađenje u Evropskoj uniji: Hoće li vlasnici ovih vozila morati vaditi novu vozačku dozvolu…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnica Zelenih iz Francuske u Europskom parlamentu Karima Delli želi uvesti novu vozačku dozvolu za vozače SUV vozila, piše Politico. Njezina ideja temelji se na ekološkom i sigurnosnom aspektu. Ona tvrdi da ta vozila ne samo da zauzimaju više prostora i manje su energetski učinkovita nego je i veća vjerovatnost da će biti izložena sudarima nego manji osobni automobili, s daleko ozbiljnijim posljedicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dozvola B koja je trenutno potrebna za vožnju automobila i kombija nije u potpunosti prikladna za najteže osobne automobile, ustvrdila je. Umjesto toga, želi novu dozvolu B+ koja bi se odnosila na automobile i kombije teže od 1,8 tona.

Vozači bi je trebali dobiti nakon dvogodišnje probne vožnje s B dozvolom i to tek od 21. godine. Odnosilo bi se to na vozače velikih SUV-ova kao što su Audi Q7, Volvo XC90, BMW X5…

Delli je dodala da bi moglo biti izuzeća za profesionalne ili posebne svrhe, kao što su vozila hitne pomoći. Njezini prijedlozi također uključuju sistem vozačkih dozvola temeljen na bodovima za cijelu EU koji bi pratio prometne prekršaje i poništavao ili suspendirao dozvole od određenog praga.

- Marketing -