Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Istraga u toku: Putinove kritičarke otrovane u Njemačkoj?

Njemačka policija saopćila je da istražuje moguće trovanje dviju ruskih disidentica koje su prijavile simptome krajem aprila nakon učestvovanja na konferenciji u Berlinu koju je organizirao ruski kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavile simptome koje upućuju na trovanje

Berlinska policija rekla je Reutersu da je istraga otvorena pošto su njemačke novine Welt am Sonntag, pozivajući se na rusku istraživačku medijsku grupu Agentstvo, rekle da su dvije žene prijavile simptome koji upućuju na moguće trovanje. Policija nije iznijela više pojedinosti i navela je da je istraga u toku.

U medijskim izvještajima stoji da je jedna žena bila novinarka i njezini simptomi možda su se pojavili i prije konferencije 29. i 30. aprila. Otišla je u bolnicu Charite u Berlinu.

“Vrata moje hotelske sobe ostala su odškrinuta”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga žena bila je Natalija Arno, direktorica nevladine organizacije Free Russia Foundation. Na svojoj Facebook stranici napisala je da je otkrila da su joj vrata hotelske sobe ostala odškrinuta. Također je napisala: “Probudila sam se u 5 ujutro, pateći od oštre boli i čudnih simptoma.”

Posljednjih godina bilo je nekoliko napada otrovom u inozemstvu te u samoj Rusiji protiv protivnika Kremlja. Ruski opozicioni čelnik Aleksej Navalni liječen je u Rusiji, a kasnije i u Njemačkoj zbog, kako su zapadni laboratorijski testovi pokazali, pokušaja trovanja nervnim agensom u Sibiru 2020. godine.

Vlada u Moskvi odbacila je optužbe. Navalni se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. godine iz Njemačke. Uhapšen je u januaru te godine i od tada je u zatvoru.