― Marketing ―

KOMENTAR: Očekivanja su unaprijed smišljena ljutnja

Možda ste čuli za izreku: „Očekivanja su unaprijed smišljene ozlojeđenosti“. Prvo, samo očekivanje da se nešto dogodi neće dovesti do toga. Razvojni psiholog Jean Piaget...

SAD-u prijeti bankrot: Joe Biden nastavlja pregovore o podizanju granice duga

- Marketing -

Predsjednik Joe Biden i čelnik republikanaca Kevin McCarthy sutra će lično nastaviti opore pregovore o podizanju granice američkog duga. Dvjema strankama preostaje tek desetak dana da postignu dogovor i spriječe situaciju da Sjedinjene Države više ne mogu servisirati svoje dugove.

No pregovori su teški. “Nisam promijenio stajalište, Washington ne može nastaviti rasipati novac koji nemamo”, napisao je na Twitteru Kevin McCarthy. “Vidjet ćemo se sutra i nastaviti pregovore”, najavio je.

Joe Biden je u tvitu upozorio da će odbiti sporazum “koji štiti milijarde dolara subvencija za velike naftne tvrtke dok se ugrožava zdravlje 21 miliona Amerikanaca, dakle (sporazum) koji štiti bogate utajivače poreza ugrožavajući pomoć u hrani za milion Amerikanaca”. Joe Biden tvit je objavio iz svog aviona kojim se vraća kući iz Japana gdje je učestvovao na summitu zemalja članica G7.

- Marketing -

 “Velik dio prijedloga je neprihvatljiv”

Kao i sve velike ekonomije, tako i Sjedinjene Države žive na kredit. No američka osobitost je da Kongres glasa kako bi podigao granicu javnog duga. Ove godine republikanci odbijaju podignuti famoznu granicu bezuvjetno i za zeleno svjetlo zahtijevaju drastične rezove u proračunu. Demokrati to odbijaju i obje stranke optužuju jedna drugu za takvu situaciju. 

Biden je danas oštro kritizirao konzervativce kazavši da “velik dio njihovih prijedloga jednostavno, iskreno, nije prihvatljiv”. Predsjednik ipak vjeruje da će se naći rješenje. Ako se rješenje ne postigne, SAD bi se 1. juna mogao naći u situaciji da neće moći plaćati račune, isplaćivati plaće i otplaćivati zajmove. 

Biden je naznačio da bi republikanski zastupnici u Kongresu voljeli da se SAD nađe u situaciji da ne može servisirati svoje obveze kako bi na taj način spriječili Bidena, demokrata, da 2024. ponovo pobijedi na izborima.

- Marketing -