Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

INA: Konačno smo dobili odobrenje Evropske komisije, možemo preuzeti OMV Sloveniju

INA i MOL dobili su konačno odobrenje Evropske komisije za preuzimanje OMV-a Slovenija, čiji se završetak očekuje do kraja juna, nakon čega će Ina povećati svoj udio u OMV Sloveniji sa sadašnjih 7.75 na 33 posto, saopćila je Ina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOL Grupa, čija je Ina članica, dobila je odobrenje Evropske komisije čime su ispunjeni svi uslovi za preuzimanje 92.25 posto udjela u OMV-u Slovenija. Odobrenje dolazi nakon provedene dubinske analize MOL grupe potencijalnog preuzimanja maloprodajne mreže OMV Slovenije.

Kao preduslov za pozitivnu odluku Evropske komisije o preuzimanju OMV-a, MOL Grupa je u martu sklopila ugovor o prodaji 39 benzinskih pumpi Shellu iz svoje buduće kombinirane maloprodajne mreže u Sloveniji.

Vodeći tržišni udjel u prodaji goriva u Sloveniji trenutno ima Petrol

Zaključenje transakcije s OMV-om Slovenija očekuje se do 30. juna ove godine. Istodobno će se, kažu u Ini, provoditi sporazum između MOL-a i Ine prema kojem će Ina povećati svoj udio u OMV-u Slovenija sa sadašnjih 7.75 posto na 33 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Preuzimanje poslovanja OMV-a u Sloveniji omogućit će Ini i MOL-u iskorištavanje cjelokupnih proizvodnih, logističkih i rafinerijskih kapaciteta u široj srednjoEvropskoj regiji u većoj mjeri nego danas te će MOL Grupa u partnerstvu s Inom postati drugi najveći igrač na slovenskom tržištu”, kaže se u saopćenju.

Dodaje se kako je “na razini MOL Grupe izraženo uvjerenje da će tržišno natjecanje u Sloveniji dodatno ojačati ovom transakcijom i završetkom popravnih mjera za zaštitu tržišnog natjecanja” jer će , kako se navodi, “pojava jakog drugog igrača izvršiti pritisak na dominantnog pružatelja usluga te će rezultirati boljim cijenama i kvalitetom za sve kupce u Sloveniji”.

 Vodeći tržišni udjel u prodaji goriva u Sloveniji trenutno ima Petrol.