Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ima 14 godina i najmlađi je automehaničar u Evropi

Nikola Jovanović ima četrnaest godina i već je poznat kao “mali serviser”. Ovaj nadimak ponio je zbog svog neobičnog interesovanja i strasti prema automobilima i poslu od koga mnogi mladi danas bježe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad završi sve školske obaveze, Nikola odlazi kod svog majstora Nikole Ilića koji ima samo riječi hvale za svog mladog učenika.

– Uz oca sam posjećivao majstorske radionice, a u servisu sam intenzivno već dvije godine. Ušlo mi je pod kožu i to je to – ističe mali serviser, Nikola Jovanović. Ljubav prema automobilima pojavila se od rođenja, a sa majstorima vrijeme u radionici provodi od svoje 12 godine.

Njegov majstor Nikola kaže da ga zanima sve kod automobila, a svoje teorijsko znanje naučio je da upotpuni sa praksom, prenosi Blic. – Sad je krenuo u školu pa nema vremena, ali inače je cijli dan sa mnom svakog dana, samo nedeljom ne radi. Nema popuštanja, prvo škola, pa sve ostalo – kaže Ilić.

Tokom školske godine učenje u “Tehničkoj školi” u Obrenovcu mu je na prvom mjestu, a posebno zanimljivo je zanimljivo to što je mali majstor bio je poznat i pre nego što je sjeo u školsku klupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nikolu sam upoznala i prije nego što se upisao u “Tehničku školu” iz medija. Ima široka interesovanja, što doprinosi i uspjesima u školi – kaže direktorka ove ustanove, Rajka Babić.

Nikola nije najmlađi serviser u Srbiji, već i u Evropi, a preko raspusta u radionici ume da ostane i do ponoći.

Za razliku od djece svog uzrasta Nikola može dugo da izdrži i ništa mu nije teško, ističe automehaničar Ilić.

– Za vrijeme ljetnjeg raspusta znali smo ovdje da ostanemo i do jedan sat poslije ponoći, on je sa mnom ovdje, koliko god da je umoran ne priznaje, kao odrastao čovjek. Tjerao sam ga nekoliko puta da uzme sebi slobodan dan i da ide na bazen da se okupa i on je cijelih tri sata izdržao, već je oko podne došao ovdje – kaže Ilić.

Iako mu se dešavalo da se kući vrati umoran, Nikola kaže da majstor uvijek ima razumjevanja za njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Mislim da me oko umora najviše on razumije, jer se i sam bavi tim poslom – ističe ovaj vrijedni dječak u emisiji “Exploziv” na Prvoj televiziji.

Strast prema automobilima i mehanici ga pokreće, a kako navodi njegova rođena sestra Aleksandra Jovanović, Nikola je ambasador i zaštitno lice Udruženja auto serviseri Srbije, kako bi mlade podsticao da upisuju tehničke škole i škole zanata.

Mali serviser zaključuje da svako ko radi ovaj posao treba da bude ponosan na to što ga radi, jer je pravih majstora danas jako malo.