Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ide crni petak i donosi ogromne popuste, ali pazite se zamki!

Crni petak je 24., a ono što sve posebno raduje su ogromni popusti koje donosi sa sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sreću građana, ovi popusti će se, u pojedinim radnjama, produžiti i do kraja mjeseca i imaćete priliku da ugrabite sve komade koje ste željeli da kupite po nižoj cijeni. Ali, pazite se zamki!

Tržni centri i ostali prodajni objekti, već su postali puni šarenolikih ponuda po najnižim cijenama, zato su na policama popusti u rasponu od 15 posto, koji se najviše odnose na bijelu tehniku, pa sve do 80, u koje mahom spada garderoba, što čini kupovinu još primamljivijom.

Neki od njih su razvili strategiju da veliki popusti počnu i prije zvaničnog dana, koji ove godine pada 24. novembra, određeni da produže i na vikend, a pojedini su odlučili da čak cijeli novembar bude u znaku sniženja. Većina trgovaca su i na svojim sajtovima istakli značajne popuste na svoje proizvode, a i putem poruka obavještavaju svoje vjerne potrošače o ponudi sa popustima kojima ne može da se odoli. Iz godine u godinu, statistike pokazuju da svaka naredna obara rekord prethodne u prodaji proizvoda posljednjeg petka u novembru.

Cyber kriminal

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako sve ima svoju tamniju stranu, tako ni u slučaju Crnog petka nije drugačije. Prevare na internetu su, upravo, ono što može da vam pokvari euforičnu maniju kupovine tokom ovog perioda. Kako se preporučuje da se željeni proizvodi poručuju online, odnosno preko sajtova ili aplikacija, da bi se smanjile potencijalne gužve u samim objektima, sve više se susrećemo sa problemom cyber kriminala.

Mnogi koriste priliku da naprave zamke pravljenjem lažnih sajtova, nalik onima koji su nam poznati, kako bi došli do “brzih para”. Njihov cilj je da prikupe privatne podatke, kao i da dešifruju lozinke za online plaćanje. Zato se savjetuje da budete obazrivi i detaljno provjerite svaki sajt koji posjetite, kao i da ne ostavljate nigdje svoje privatne podatke.

Manipulacija potrošačima

Također, jedan dio trgovaca i proizvođača imaju interes da se riješe robe koja im je višak, jer su procjene da bi ih skladištenje iste više koštalo. Međutim, postoje i oni koji se bave manipulacijom kupcima, tako što prije perioda popusta znatno podignu cijene svoje robe, pa ih onda, kada stigne Crni petak, u vrlo maloj mjeri spuste, iako je to zabranjeno. Zbog svega toga, savjetuje se da obratite pažnju na cijene i prije same sezone sniženja, kako biste izbjegli da budete obmanuti i da novac ode u pogrešne ruke.