Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Velika akcija na sjeveroistoku BiH: Oduzeta veća količina tekstilnih proizvoda i mobilnih telefona

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), na području regionalnog centra Tuzla u dvije odvojene akcije oduzela su veću količinu tekstilnih proizvoda i mobilnih telefona čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 1.000.000 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osnovu ranijih operativno-taktičkih saznanja u operativnoj akciji kodnog naziva „PANTER“ ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Tuzla izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog motornog vozila, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Pored redovne pošiljke, gdje je za uvozno carinjenje bila prijavljena razna roba, pronađena je skrivena i krijumčarena roba, a radilo se o većoj količini tekstilnih proizvoda namijenjenih za tržište zapadne Evrope.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Krijumčarenje“, iz člana 214. Krivičnog zakona BiH, protiv osumnjičenog lica će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U drugoj operativnoj akciji, a na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju jednog pravnog lica iz Tešnja, izvršena je detaljna provjera prometa i porijekla roba. Tom je prilikom pronađena veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobilni telefoni iPhone 14, iPhone 13, iPhone 12). Protiv učinioca opisanih nezakonitosti su preduzete mjere i radnje propisane prekršajnim zakonodavstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je procjenjuje se na iznos od 1.000.000 KM.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizovana oprema, donirana od strane Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a, saopćeno je iz UIO.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.