Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Hafiz Ammar Bašić podsjeća: Nije potrebno rasipati mnogo novca na iftare po osobi jer je dovoljno malo hrane…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hafiz Ammar Bašić, pomoćnik glavnog imama medžlisa Islamske zajednice u Sarajevu je za N1 govorio o vrijednostima koje donosi mjesec ramazan u životu muslimana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ramazan dolazi jednom godišnje, jedna posebna prilika da osjetimo sve one nematerijalne vrijednosti za kojima čeznemo u toku godine, a najprisutnije su u vremenu mjeseca ramazana. Ovo je vrijeme koje vjernici osjećaju kao posebno da bi u postu mogli postići jednu vrstu žrtve na ličnom planu da bi shvatili šta Gospodar traži od njih. Ramazan je poseban mjesec koji je Gospodar propisao svim muslimanima da provedemo u postu“, kazao je Bašić u razgovoru za N1.

 “Najveća potreba koju naše društvo ima je za pročišćenjem. Često su teške teme u medijima, negativne retorike, uzrok za sve to jeste tama u ljudskim dušama. Kada vidimo nepravdu u svijetu, u društvu, uzrok za to jeste slabost ljudske duše“.

Hafiz Bašić ističe da post nije jednostavan čin, ali je nagrada velika.

“Nije jednostavno, ali je velika nagrada. Osjećaj u duši, osjećaj mira. Čovjek koji je vjernik i koji ne čini zlo će pronaći mir i sreću, ono što se kaže “džennet prije dženneta”. To je zadovoljstvo koje nije lako postići. Cijena je borba sa sobom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Važno je da budemo dobri, ali je važno da ne budemo naivni. To je reisul-ulema želio da kaže. Ne dozvoliti da dobrota pređe u merhamet, naivnost koja će sutra biti iskorištena”, kazao je o današnjoj izjavi Huseina ef. Kavazovića.

O dočeku ramazana u BiH ove godine, Bašić je kazao:

“Ja mogu kazati da ramazan danas u gradovima gdje su muslimani dočekujemo otvorenim rukama. Sretan sam zbog toga, jedan ponos jer smo muslimani, ovo je vrijeme naših ibadeta, ja tu ne bih našao nikakvu zamjerku“.

Glamurozno dočekivanje ramazana?

“Imate ljude koji su slobodni da svoje opredijeljenje pokažu kroz neki javni akt, pišući na društvenim mrežama, to se ne osporava. A kada vjernici slave svoj praznik, pokažu svoje oduševljenje bez da ikoga diraju, uznemiravaju, to se dočekuje na nož. Svako ima pravo da radi šta želi, da bira šta želi“, kazao je Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o iftaru, hafiz Bašić je istakao da nije potrebno rasipati mnogo novca na iftare po osobi.

“Nije potrebno rasipati mnogo novca na iftare po osobi jer je dovoljno malo hrane da ljudi iftare. Potencirao bih da se organizuju javni iftari, da zajedno iftarimo. Simbolika iftara je radost vjernika prilikom njegovog susreta s Bogom”.

- Marketing -