― Marketing ―

Hadžije iz Bosne i Hercegovine posjetile džamiju džinn i mezarje Džennetul-Mualla

- Marketing -

Hadžije iz Bosne i Hercegovine posjetile su džamiju El-Džin i mezarje Džennetul-Mualla koji se nalaze nedaleko od Haremi-šerifa. Usput su obišli i mjesto gdje se nalazila porodična kuća Muhammeda s.a.v.s, na kojem je danas izgrađena biblioteka.

Džamija El-Džin se još naziva i Džamija stražara i Džamija prisege i smatra se jednom od najstarijih i najvažnijih džamija u gradu Mekki.

- Marketing -

Izgrađena je na mjestu gdje se okupila velika grupa džina i slušala kako poslanik Muhammed a.s. uči Kur'an. Kasnije, kada se Poslanik sastao sa džinima na tom mjestu, oni su prihvatili islam i dali mu prisegu na vjernost.

Džamija se nalazi u prometnom dijelu grada i okružena je hotelima, dok se iza nje nalazi mezarje Džennetul-Mualla poznato i kao El-Hadžun.

U tom mezarju su ukopani Muhammedova a.s. prva supruga, njegovi djed i amidža te drugi rođaci i preci.

Ebu Talib i Hatidža su bili posljednje dvije velike ličnosti koje će biti pokopane u Džennatul-Mualli prije uspostavljanja mezarja El-Bekija u Medini.

Danas, dugački bijeli zid okružuje ovo mjesto. Kamenje označava mjesta mrtvih, ali bez imena. Mezarje Džennetul-Mualla je otvoreno tokom cijele godine.

- Marketing -

Kakanjski lovci apeluju na građane: Budite oprezni

Lovačko društvo "Srndać-Kakanj" obavještava građanstvo da će nova sezona lova divljači niskog lova početi 1. oktobra 2023. godine. Ova sezona će uključivati lov na divlje...