― Marketing ―

Radovi u Mehoriću kod Kaknja: Da li je rudnik zlata u Varešu ‘krivac’ za uništavanje prirode?

- Marketing -

Prostornim planom ZDK za period 2009-2029. godina planirano je da područje rijeke Trstionice i prašume bude pod najvećim stepenom zaštite zbog izuzetne biološke raznolikosti.

Manje od mjesec dana od pokretanja kampanje neformalne grupe građana „Park prirode Trstionica i Boriva“ za zaštitu ove dvije rječice, odnosno područja Mehorića kod Kaknja, bilo je dovoljno da građanski aktivisti slože sve kockice i utvrde šta je u pozadini izraženog brutalnog uništavanja prirode.

Informacije do kojih su došli ekološki aktivisti su da se zapravo radi o implementaciji projekta površinskog kopa za iskopavanje plemenitih metala, prvenstveno zlata u Varešu. Čime će, prema njihovim bojaznima, biti razoreno brdo iz kojeg izvorište Bukovice vuče podzemne vode, a tim izvorištem se pitkom vodom snabdijeva i grad Kakanj. Pored Bukovice, ugrožena je i Trstionica, Vrući potok i cijelo prirodno okruženje Mehorića. Rudnik „Rupice“ i koncesiono područje je na teritoriji općine Vareš, a svi otpadni otrovi u procesu prerade će ići Kakanjcima, tvrde ekolozi.

- Marketing -

Aktivisti su utvrdili i posjeduju dokaze da je svemu prethodila izrada projekta osiguranja saobraćajnice uvezivanja putne komunikacije za teška vozila preko kakanjskog područja, od Kraljeve Sutjeske, Lipnice, Mehorića i Vrući Potok sa vareškim rudnikom „Rupice“, piše Antikorupcija.info. Ti poslovi planiraju se završiti do kraja jula, a u avgustu se prave hale za preradu rude i, kako je i ranije najavljivano, rudnik počinje da radi u punom kapacitetu. Unazad tri godine rađene su bušotine i do 300 metara sa četiri mašine, što je izazvalo i negodovanje kod dijele lokalnog stanovništva u Varešu.

„Federalno ministarstvo okoliša i turizma dalo je Okolišnu dozvolu kompaniji „Eastern Mining“ istraživačko-razvojnoj kompaniji u vlasništvu „Adriatic Metals“ iz Velike Britanije, čime joj je obezbjeđena dozvola za eksploataciju zlata u Varešu, a mi ćemo izgleda biti kolateralna šteta u cijelom ovom poslu. Vlasti ćute, kako lokalne, tako i one na kantonolnom i nivou Federacije, jer se radi, već do sada, milionskom investiranju u ovaj posao, pa su zasigurno od svega toga i oni imali koristi“ – informacije su obezbjeđene od strane aktivista neformalne grupe građana „Park prirode Trstionica i Boriva“.

Kada je konkretno riječ o kakanjskoj teritoriji, uz rječicu Trstionicu u Mehoriću postavljen je pogon za proizvodnju betona i drobilica kamena  i  započeti radovi koji su vrlo brzo devastirali prostor oko izletišta i korita rijeke,  koje su posjećivali ljubitelji prirode decenijama.  Općinska uprava Kaknja se izjasnila da nema saznanje oko radova na tom području niti je dobila zahtjeve ili izdavala bilo kakve saglasnosti i dozvole za radove. Ne postoji informacija o započetim radovima na zvaničnim stranicama Vlade ZDK i resornih ministarstava prostornog uređenja i privrede.

Općina je od strane kantonalne vodne inspekcije ZDK obaviještena da je ista poduzela mjere iz svoje nadležnosti i dostavila obavijest o potrebnom poduzimanju mjera iz nadležnosti općinske građevinske inspekcije. Shodno dostavljenoj obavijesti Kantonalne vodne inspekcije, općinska građevinska inspekcija je izvršila inspekcijski nadzor. Obzirom da su utvrđene nepravilnosti prema Zakonu o prostornom uređenju i građenju Ze-do kantona, građevinski inspektor je iz svoje nadležnosti poduzeo upravne i represivne mjere da se postojeće stanje uskladi sa odredbama Zakona. Općina Kakanj ne posjeduje informacije da li je od strane drugih nadležnih inspekcija bilo šta poduzeto.

Poslednja se oglasila i Agencija za vodno područje rijeke Save, koja je takođe negirala da je upoznata sa bilo kakvim radovima na tom dijelu općine Kakanj, odnosno Mehorića. Izjasnila se i da nije dobila ni bilo kakav zvaničan zahtjev za izdavanje prethodne vodne saglasnosti ili nekog drugog akta.

Aktivisti za zaštititu Trstionice i Borive, odnosno područja Mehorića, su odlučni i kažu biće istrajni da se radovi zaustave i da se onemogući daljni rad ilegalne betonare i drobilice kamena, kao i uništavanje prirode. Prostornim planom ZDK za period 2009-2029. godina planirano je da područje rijeke Trstionice i prašume bude pod najvećim stepenom zaštite zbog izuzetne biološke raznolikosti.

- Marketing -

Kakanjski lovci apeluju na građane: Budite oprezni

Lovačko društvo "Srndać-Kakanj" obavještava građanstvo da će nova sezona lova divljači niskog lova početi 1. oktobra 2023. godine. Ova sezona će uključivati lov na divlje...