Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

BiH: Majka troje djece i poduzetnica nudi rješenje za potrebe roditelja i beba

Svi znamo da je bebama najbolje i najljepše u zagrljaju njihovih roditelja. Ali, isto tako znamo da nije moguće non stop nositi svoju djecu. Onda kada su ruke zauzete, a najpotrebnije, spas nalazimo u nosiljkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su u pitanju te nosiljke ili popularno nazvane “kenguri”, za svoje najmlađe roditelji uvijek biraju i ono najbolje. Od tekstila, preko oblika, do udobnosti, sve karakteristike su bitne, da beba uvijek bude uz toplinu grudi.

Kako je i sama majka troje djece, Mirna Perendija-Kučević najbolje razumije šta je to potrebno roditeljima a i bebama. Ona je tu potrebu pretvorila u kreiranje nosiljki. Osnovala je firmu DracoMom Carriers d.o.o. za proizvodnju i prodaju ergonomskih nosiljki.

Sa šivanjem nosiljki, Mirna je započela rođenjem drugog djeteta, odnosno iz lične potrebe. Ispostavilo se da to nije samo njena potreba, nego i mnogih roditelja.

– Kako bi svoju pažnju mogla podijeliti na dvije strane, na dijete koje me trebalo, ne fizički, već mentalno, da mogu da zadovoljim  njene potrebe, bila je prvi razred, i bebe koja je tek rođena i nije mogla bez mene. Tako je nastala prva nosiljka. Svoj rad sam objavila u jednoj bebonosećoj grupi na Facebooku. Doživio je ovacije i narudžbe su počele pristizati. Odatle je sve počelo. Vrlo brzo je preraslo neku kućnu radinost i kreativni rad koji može biti “one man show”. Nastavila sam istraživati kako da osnujem firmu, s obzirom da sam tip osobe koji može rukama napraviti ono što vidi, ali baš o preduzetništvu nisam imala nikakvo predznanje. To je ono što me sve godine kočilo da otvorim firmu, priča nam Mirna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko godina je radila kao kreativac, i to je bila kućna radinost. Uslijedila je promjena kada je vidjela da je CEFEBiH objavio poziv u okviru EU4Business programa za biznis ideje.

– Odazvala sam se na poziv, pozvali su me, saslušala sam predavanje koje je bilo odlično. CEFE treneri su zaista napravili odličan posao. Naš biznis plan je ocijenjen kao najbolji. Dobili smo sredstva i započeli posao. Pokušali smo da slijedimo taj biznis plan, ali, u današnje vrijeme, sad ima posla, sad nema, teško je slijediti plan dugoročno. Ali evo opstajemo već drugu godinu, u ovom nekom ludom vremenu. Zadovoljni smo. Biće dobro, kazala je.

Objasnila nam je i na koji način DracoMom nosiljke najviše pomažu i olakšavaju roditeljima.

– Kada dobijete novog člana porodice, bez obzira da li je to prvo, drugo ili treće dijete, vi imate potrebu zadovoljiti svoje vlastite potrebe. Da se ne vežete za kuću, da se vaš život ne svede na potrebe vašeg djeteta. Svi mi kao roditelji želimo najbolje našoj djeci. Mnogo je očeva koji nose, sve ih je više, i to mi je drago. Vi oslobađate sebi ruke, vraćate se aktivnom životu, slobodni ste u svaka doba otići u tržnicu, trgovinu, na frizuru, bilo gdje. Niste sputani i vezani za to da li su prohodni trotoari, da li kolica mogu negdje proći, da li imaju negdje stepenice. Promovira povezujuće roditeljstvo i čini vaše potomče aktivnim članom društva, objasnila je Mirna za O Kanal.

U nastavku saznajte više o DracoMom nosiljkama, kako se ovaj biznis vremenom razvijao i kako doći do jedne DracoMom ergonosmke nosiljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa