Alarmantno: Novo istraživanje otkriva, zaslađivač u popularnim pićima povezuje se s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara

Nedavna studija izazvala je zabrinutost oko ksilitola, popularnog zaslađivača u pićima bez šećera, žvakaćim gumama i pastama za zube, povezujući ga s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. Oglašavan kao dodatak s niskim udjelom ugljikohidrata, prirodan i pogodan za keto dijet”, ksilitol je šećerni alkohol koji se prirodno nalazi u voću i povrću, ali u mnogo nižim količinama nego u komercijalnim proizvodima. Također se može sintetizirati iz biljnih materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanley Hazen s klinike Cleveland u Ohiju otkrio je 2023. godine vezu između eritritola, drugog zaslađivača, i kardiovaskularnih rizika. Zanimajući se utjecajem ksilitola na zdravlje srca, Hazen je vodio studiju koja je uključivala 3306 odraslih osoba u SAD-u i Europi.

1000 puta povećanje razine ksilitola u 30 minuta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov tim analizirao uzorke krvi sudionika, uzete nakon noćnog gladovanja, kako bi izmjerio razinu ksilitola. Tokom tri godine otkrili su da su sudionici s najvišim razinama ksilitola imali za trećinu veću vjerojatnost da će doživjeti kardiovaskularne događaje poput srčanog ili moždanog udara.

Kako bi razumjeli ovu korelaciju, znanstvenici su proučavali učinke ksilitola na ljudske krvne stanice i miševe, a njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu European Heart Journal. Trombociti, koji sprječavaju krvarenje skupljanjem na mjestima ozljeda, također mogu stvarati ugruške unutar krvnih žila, ometajući protok krvi u srce i mozak. Laboratorijski testovi pokazali su da su ljudski trombociti bili skloniji zgrušavanju kada su bili izloženi ksilitolu. Kod miševa, injekcije ksilitola dovele su do bržeg stvaranja ugrušaka u venama.

Daljnja testiranja uključivala su davanje vode zaslađene ksilitolom desetorici ljudi. U roku od 30 minuta, sudionici su iskusili 1000 puta povećanje razine ksilitola u krvnoj plazmi, s odgovarajućim povećanjem aktivnosti zgrušavanja trombocita, posebno među onima s najvišim početnim razinama ksilitola.

Implikacije istraživanja

Ova studija ponovno pokazuje hitnu potrebu za istraživanjem šećernih alkohola i umjetnih sladila. To ne znači da izbacite svoju pastu za zube ako sadrži ksilitol, ali moramo biti svjesni da konzumacija proizvoda koji sadrži visoke razine može povećati rizik od događaja povezanih s krvnim ugrušcima, naglašava Hazen.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE