Zlatni ljiljani 12. put postali prvaci Evrope!

Drama i uzbuđenje zavladali su dvoranom dok je reprezentacija Bosne i Hercegovine branila svoju titulu prvaka Evrope u sjedećoj odbojci. Današnje finale Evropskog prvenstva, koje se odigravalo u Italiji, ostavilo je publiku bez daha, a Bosna i Hercegovina je na kraju trijumfovala nad selekcijom Njemačke rezultatom 3:2 u setovima (18:25, 25:23, 28:30, 25:21, 15:6).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi set je otišao na stranu Nijemaca prilično ubjedljivo 25:18, a u dramatičnom drugom setu naš tim je bio bolji sa 25:23 i stigao je do poravnanja u setovima.

Prava drama uslijedila je u trećem setu. Naša selekcija je imala 26:25, ali nije uspjela iskoristiti set loptu i Njemačka je stigla do nove prednosti osvojivši set rezultatom 30:28.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, naš tim nije poklekao, odigrao je sjajan četvrti set i sa 25:21 u kočanici je izborio odlučujući set. Na krilima sjajne igre iz četvrtog seta nastavili smo i u petom, te smo sa furioznih 15:6 završili posao i stigli do velike pobjede.

Reprezentacija BiH je tako odbranila naslov prvaka Evrope osvojen prije dvije godine, a prethodno smo i 2015. godine bili najbolji na Starom kontinentu.

Takođe, prije toga smo devet puta uzastopno bili prvaci (od 1999. do 2015. godine), a onda je Rusija osvajala zlato na dva prvenstva zaredom. BiH je osim 12 zlatnih medalja, osvojila dvije bronze i jedno srebro.

Na spisku reprezentacije bili su: Ifet Mahmutović (selektor), Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Asim Medić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, Jasmin Brkić, Stevan Crnobrnja, Armin Šehić, Nizam Čančar, Edin Đino i Elvis Šerifović.

NAJNOVIJE