Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Netanyahu: Demolirat ćemo Hamas

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je prvi put sazvao izvanrednu sjednicu vlade, kazavši na njoj da će Izrael “uništiti Hamas” u Gazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret održan u vojnom sjedištu u Tel Avivu započeo je s odavanjem počasti ministara za više od 1,3 hiljada Izraelaca ubijenih u šokantnom Hamasovom napadu 7. oktobra, pokazuje snimak koju je objavio Netanyahuov ured.

“Mi smo ti koji će uništiti Hamas”

Pozdravljajući bivšeg očpozicionog zastupnika Bennyja Gantza koji se prošle sedmice pridružio vladi uz još nekoliko članova njegove stranke, premijer je rekao da svi rade “danonoćno” i u “ujedinjenoj fronti”.

“Hamas je mislio da ćemo biti uništeni. Mi smo ti koji će uništiti Hamas”, rekao je Netanyahu i dodao da će ovaj prikaz jedinstva poslati “jasnu poruku naciji, neprijatelju i svijetu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelska vojska je ranije u nedjelju dala novi vremenski okvir za civile na sjeveru Gaze da krenu prema jugu tog područja koji je istekao u 13 sati.

Poziv za evakuaciju odnosi se na više od milion Palestinaca na sjeveru uoči izraelske kopnene operacije na tom području.

Ujedinjeni narodi su kritikovali te naredbe i upozorili na humanitarnu katastrofu.

Izrael odgodio planirani upad u Gazu zbog vremena

New York Times je kasno u subotu prenio, pozivajući se na nekoliko visokih izraelskih izvora, da je izraelska vojska odgodila planirani upad u Pojas Gaze kojim upravlja Hamas za nekoliko dana zbog loših vremenskih uvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj Izraela je izbrisati političko i vojno vodstvo islamističke organizacije Hamas, koja je ispalila hiljade raketa prema Izraelu dok su istodobno stotine njezinih vojnika probile granicu u iznenadnom napadu bez presedana prošlog vikenda u kojem je ubijeno više od 1300 ljudi.

Izrael je odgovorio pokretanjem osvetničkih zračnih napada na obalnu enklavu u kojima je do sada ubijeno više od 2300 ljudi.

- Marketing -