U Gazi broj mrtvih raste, leševi se spremaju u kamione za dostavu sladoleda

Zdravstveni dužnosnici u Pojasu Gaze prisiljeni su pohranjivati tijela Palestinaca ubijenih u izraelskim zračnim napadima u hladnjače za prijevoz sladoleda jer je njihovo premještanje u bolnice prerizično, a na grobljima nema mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael žestokim bombardiranjem Pojasa Gaze uzvraća udarac palestinskoj grupi Hamas, koja je prošli vikend izvela najjači napad na Izrael u nekoliko desetljeća.

“Bolnička mrtvačnica može primiti samo 10 tijela, tako da smo doveli kamione iz tvornica sladoleda kako bismo pohranili ogroman broj mučenika”, rekao je dr. Jaser Ali iz Deir Al-Balaha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladnjače postale improvizirane mrtvačnice

Hladnjače, na čijim stranicama još uvijek stoje reklamne slike nasmijane djece koja uživaju u kornetima, obično se koriste za dostavu sladoleda supermarketima. Sada su to improvizirane mrtvačnice za žrtve razornog rata između Hamasa i izraelske vojske.

Vlasti u Gazi saopćile su da je u izraelskim zračnim napadima do sada poginulo više od 2400 ljudi, od čega četvrtina djece. Bolnicama nedostaje zaliha i teško se nose s rastom broja ranjenih kojih ima na hiljade.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas

Izrael je obećao da će uništiti Hamas nakon što su njegovi borci divljali po izraelskim gradovima 7. oktobra pucajući na muškarce, žene i djecu i loveći taoce. To znači da će broj mrtvih u Gazi naglo porasti.

“Pojas Gaze je u krizi i ako se rat nastavi na ovaj način, nećemo moći pokapati mrtve. Groblja su već puna i potrebna su nam nova”, rekao je Ali.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE