Žestoka reakcija Milorada Dodika: “Nijedna tema tzv. Kosova u BiH neće proći!”

Dodik je u tom pogledu ukazao na ignorisanje stava predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koji je jasan na bazi politika do sada, a to je da nije BiH priznala Kosovo, da ne treba ni da prizna nikakvu njegovu poziciju bilo gdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Možda se moglo i formalno izaći u susret zahtjevu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića pa reći da BiH ne priznaje tzv. Kosovo, ali je šteta koja je napravljena u vezi sa glasanjem u Savjetu Evrope definitivna i, ako ičemu pomaže, to je da se realno posmatraju odnosi”, izjavio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagujući na Dačićevu izjavu da BiH treba da se izjasni da li priznaje ili ne priznaje Kosovo, Dodik je upitao “zašto bi Srbija podržala teritorijalni integritet BiH, ako BiH ne podržava teritorijalni integritet Srbije”.

 

“U tom pogledu na neki način samo mislim da je ovo dovelo do raščišćavanja te situacije. Sama činjenica da je minirano pravo Predsjedništva BiH da odlučuje o glasanju o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope govori o tome da je BiH već utvrdila svoj stav”, rekao je Dodik.

 

 

Dodik je u tom pogledu ukazao na ignorisanje stava predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koji je jasan na bazi politika do sada, a to je da nije BiH priznala Kosovo, da ne treba ni da prizna nikakvu njegovu poziciju bilo gdje.

 

“Toga smo se dosljedno i držali i ponašali. Spoljna politika BiH razbijena je još ponašanjem muslimanskih, bošnjačkih kadrova u Predsjedništvu, Savjetu ministara i diplomatskoj mreži. Ne vjerujem da Dačićev zahtjev može nešto da promijeni, ali bi bilo interesantno da se to stavi na dnevni red. Mislim da je to i Cvijanović stavila na dnevni red Predsjedništva. Znajući ovu aktuelnu situaciju, mislim da se muslimani pod pritiskom EU i Amerikanaca ponašaju na taj način. Za nas samoproglašeno Kosovo nije priznato”, poručio je Dodik.

 

 

Predsjednik RS je napomenuo da “nijedna tema tzv. Kosova, pa čak ni ona iz Berlinskog procesa, gdje se tražilo da se priznaju lične karte kao legitimne, neće proći u BiH”.

 

“Mi svoj odnos prema tome imamo i tu se ništa nije mijenjalo. Vidimo razne one koji pokušavaju da tu naprave neku vrstu priče – od predsjednika PDP-a Branislava Borenovića koji je član delegacije, koji optužuje srpske kadrove iz zajedničkih institucija, a on je član te delegacije. Ako on misli da je to moć, što on ne utiče na članove delegacije da oni glasaju onako kako misli ili kao treba da glasaju”, naveo je Dodik.

 

Dodik smatra da ovdje treba biti racionalan i realan.

 

“Negdje ima istine u činjenici da BiH, odnosno muslimani u BiH igraju lažne političke igre u smislu dobrosusjedske saradnje, poštovanja teritorijalnog integriteta, a svi u BiH znaju, i ja i ostali, da član Predsjedništva Bih Željko Komšić, kao i bivši član Predsjedništva Šefik Džaferović, dok sam ja još bio u Predsjedništvu, kada bi imali minimalnu priliku da priznaju tzv. Kosovo, oni bi to uradili”, ocijenio je Dodik.

 

On je dodao da “tako i ova nova generacija njihovih političara i tu se ništa neće mijenjati”.

 

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE