Novi protesti planirani u Tuzli ipak će biti održani u Sarajevu: Građani će 9. maja prezentovati prijedlog za rješenje problema

Udruženje građana ReSTART BiH je za 9. maj kada se obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, zakazao proteste na kojima će, kako kažu, ponuditi i rješenja za BiH, s obzirom na to da Christian Schmidt nije riješio probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protesti će biti održani vjerovatno na tri lokacije, a to su Ambasada SAD-a, Delegacija EU i OHR.

“Prvobitno smo planirali da taj događaj se održi u Tuzli i da tako nastavimo širiti ideju građanskog modela uređenja države. Tuzla se godinama predstavljala kao slobodarski, antifašistički i multietički grad tako da smo turneju obilaska bh gradova trebali nastaviti upravo tamo na taj datum. Ipak, zbog aktuelne situacije smo prinuđeni ponovo ostati u Sarajevu na jednoj od tri lokacije (a vrlo moguće i sve tri), Američka ambasada, Delegacija EU i naravno nezaobilazni OHR“, naveli su u pozivu na proteste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao razlog organizovanja protesta navode da je izražavanje stava građana o potencijalnim rješenjima za izborno uređenje BiH.

“Pošto su naši protesti, njih 26 uglavnom bili reakcioni, ovaj put smo se odlučili da ponudimo konkretna rješenja kada već imamo situaciju da je visoki predstavnik srušio Dejtonske postavke tj. Ustav BiH! Sada kada su raspakovali Dejton, oni koji odlučuju o našoj državi, bio bi red da prime građane i da nam ponude odgovore za ovo do sada što su poduzimali, a mi ćemo njima nekoliko rješenja kako bi država mogla normalno profunkcionisati”, rekao je Suad Đozić, jedan od organizatora.

Posebno ističu svoje prijedloge međunarodnoj zajednici među kojima su vraćanje na Ustav RBiH i ukidanje kantona i entiteta. No jasno je da su u ovom političkom momentu ti zahtjevi nerealni. Navode i kako imaju još jedno, treće rješenje, koje će otkriti na protestima.

“Naša želja je da dođemo u situaciju da konačno krenemo ispunjavati 14 prioriteta za ulazak u EU, a ne da nas novim etničkim podjelama i komplikovanim sistemom sa stalnim blokadama koče u napretku. Prvo rješenje koje ćemo ponuditi je vraćanje na izvorni Ustav RBiH. Drugo rješenje je prijedlog naše Azre Zornić – Municipalizacija. Državno uređenje sa dva nivoa – država i općina. Treće rješenje spremamo da otkrijemo 9. maja”, naveo je.

Unaprijed će poslati i pisma namjere Delegaciji EU, Američkoj ambasadi i OHR-u kako bi visoki zvaničnici planirali da ih prime devetog maja na razgovor.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE