“Crni dani” za pušače: U maju počinje primjena Zakona o zabrani pušenja u FBiH, evo kolike su kazne

Parlament Federacije BiH prošle godine usvojio je ovaj Zakon, koji ima prilično striktne odredbe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH počinje od 20. maja ove godine. Uprkos burnim negodovanjima vlasnika ugostiteljskih objekata u Federaciji, ali i uživalaca duhana, od tog datuma pušenje će biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, vozilima javnog gradskog saobraćaja, na radnom mjestu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parlament Federacije BiH prošle godine usvojio je ovaj Zakon, koji ima prilično striktne odredbe. Tako su provođenje zabrane pušenja obavezni osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno te u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja i tekst koji glasi: “Zabranjeno pušenje”.

 

Za osobe koje ne budu poštovale zabranu pušenja, vlasnik, odnosno korisnik prostora ili mjesta u kojem je pušenje zabranjeno dužan ju je opomenuti, uskratiti joj uslugu ili zatražiti od nje da napusti prostoriju.

 

 

Kada Zakon stupi na snagu, pušenje će biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama sa duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone.

 

”Pušenje je dopušteno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dopuštenom pušenju”, navodi se u Zakonu.

 

 

Pušenje će biti dozvoljeno i na aerodromima, i to u posebnim prostorijama za pušenje. Površina prostora i prostorije za pušenje u odnosu na veličinu objekta određuje se pravilnikom ugostiteljskog objekta, ustanove, odnosno aerodroma, a u ovim prostorijama zabranjeno je služiti hranu.

 

Zakon propisuje da će pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana biti kažnjeno sa do 5.000 KM, a fizička lica koja se ogluše na odredbe Zakona i odluče pušiti u zatvorenom prostoru bit će kažnjavana sa 100 maraka. Ipak, predviđen je i određeni period prilagodbe za vlasnike ugostiteljskih objekata, tako da u prvih nekoliko mjeseci nakon zvaničnog početka primjene Zakona neće biti izricane novčane kazne.

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2020. godine, u Bosni i Hercegovini oko milion stanovnika koristilo je duhanske proizvode. Čak 44,1 posto odraslog stanovništva čine pušači, od čega su 56,3 posto muškarci i 31,6 posto žene.

 

Stope pušenja su se smanjile diljem svijeta zbog povećane edukacije o učincima duhana i kampanja protiv pušenja te zbog zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima. I zemlje u regiji imaju veliki broj stanovnika koji svakodnevno konzumiraju duhan. Veliki broj tih zemalja već je uveo različite zabrane kada su u pitanju konzumenti cigareta i duhanskih prerađevina kroz razne zakone i pravilnike.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE