Žena tri godine nije dolazila na posao u Ministarstvo, a uredno dobivala plaću

Zaposlenica Ministarstva u Hrvatskoj pune tri godine i dva mjeseca nije dolazila na posao, ali je cijelo vrijeme uredno dobivala plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je ove sedmice dosudio da državi mora vratiti 59.200 eura te joj podmiriti 9500 eura troškova postupka. Presuda je nepravomoćna.

Glasnogovornica Ministarstva tužila je poslodavca za mobing, ali je njezina tužba pravomoćno odbijena. Nakon podnošenja tužbe, prestala je dolaziti na posao, pa nije radila od januara 2014. do marta 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom joj je razdoblju isplaćeno oko 450.000 kuna, odnosno u prosjeku 11.800 kuna mjesečno. Sad mora sve vratiti, i to s kamatama. Jasno, ako presuda postane pravomoćna.

Pravo na naknadu

Sud je ove sedmice utvrdio kako je glasnogovornica vodila radni spor protiv Ministarstva radi uznemiravanja na radnom mjestu, ali je pravomoćno izgubila.

“Za vrijeme prekida rada zbog vođenja postupka radi zaštite dostojanstva radnika, zaposlenik ima pravo na naknadu plaće u iznosu koji bi ostvario da je radio.

No, ako je pravomoćnom sudskom odlukom utvrđeno da nije povrijeđeno dostojanstvo radnika, poslodavac može zahtijevati povrat isplaćenih plaća“, naglašava sutkinja u nepravomoćnoj presudi.

Postane li presuda pravomoćna, bivša će glasnogovornica Ministarstvu ukupno s kamatama i troškovima morati platiti najmanje 70.000 eura.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE