Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Naučnici tvrde da osobe s ovom krvnom grupom duže žive

Više je naučnih istraživanja pokazalo da postoji veza između pojedine krvne grupe i zdravlja, odnosno većoj ili manjoj sklonosti nekim bolestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše portal Kreni zdravo koji se poziva na dva naučna istraživanja o tome, osobe s krvnom grupom 0 mogu se utješiti činjenicom da je njihova podložnost koronarnoj bolesti srca niža.

Obrazloženje iza ovog fenomena ostaje nejasno, a neki stručnjaci teoretiziraju da druge krvne grupe mogu pokazivati više razine kolesterola i povećane količine proteina povezanog sa zgrušavanjem.

Osim toga, vjerovatnost produženja životnog vijeka veća je za osobe s krvnom grupom 0, a stručnjaci to pripisuju upravo smanjenom riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Osobe s krvnom grupom A pak sklonije su raku želuca, što je potencijalno povezano s većom prevalencijom infekcije Helicobacter pylori (H. pylori) – bakterije koja se nalazi u želucu i uzrokuje upale i čireve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moždani udar

Tjelesni nivoi kortizola, povezane s odgovorom na stres, obično su više kod osoba s krvnom grupom A. Posljedično, upravljanje stresnim situacijama može se pokazati većim izazovom za osobe s ovom krvnom grupom.

Kad je riječ o riziku od moždanog udara, osobe s krvnom grupom AB mogu se suočiti s povećanim rizikom od tog stanja, potencijalno zbog veće sklonosti zgrušavanju u usporedbi s drugim krvnim grupama.

U kakvoj su vezi druge bolesti s krvnim grupama, pročitajte na portalu Kreni zdravo koji se poziva na rezultate dva naučna istraživanja:

Ellis, R. R. (2022). How Your Blood Type Can Affect Your Health. WebMD.

Berberović, L. i sur. (2004). Impact of ABO blood groups on the fertility of different parental pairs. Bosn J Basic Med Sci., (4): 19–24.