Završila na hitnoj zbog sumnje na infekciju uha, par dana kasnije je preminula: Osjetio sam kako joj se ruka ohladila…

Natasha Hewitt iz britanskog grada Sheffielda počela se osjećati loše, nakon čega su joj dali antibiotike i lijekove protiv bolova zbog sumnje na infekciju uha, no dva dana kasnije hitno je prebačena u bolnicu gdje joj je dijagnosticiran krvni ugrušak zbog kojeg je nedugo nakon toga preminula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natashina dijagnoza

Kako kaže TheSun, Natasha se prvi put požalila na bolove 11. decembra prošle godine kada su se bolovi širili iz leđa u glavu i lijevo uho.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popila je lijek protiv bolova nakon kojeg se osjećala bolje pa je otišla sa suprugom Nickom i njihovim sinom Harryjem u božićnu kupovinu. Harryju su kupovali njegov prvi par cipela nakon čega se Natashi počelo pogoršavati. Osjetila je jaku glavobolju, nalik migreni i pokušavala se ustati, no imala je jaku vrtoglavicu.

Sljedeću srijedu otišla je na ljekarski pregled na kojem se posumnjalo na infekciju uha te su joj propisali antibiotike i lijekove protiv bolova.

No, dva dana kasnije hitno je prebačena u bolnicu gdje joj je dijagnosticiran veliki krvni ugrušak nazvan tromboza cerebralnog venskog sinusa koji se događa kada se krvni ugrušak formira u venskim sinusima mozga te sprječava istjecanje krvi iz mozga.

Simptomi mogu biti glavobolja, zamagljen vid, nesvjestica, pa čak i gubitak kontrole nad kretanjem dijelova tijela i napadaji.

Natashina smrt

Natashu su prebacili na operaciju mozga, 17. decembra, no preminula je dva dana kasnije. “Sve je izgledalo savršeno. Zapravo smo pokušavali dobiti još jedno dijete. Međutim, sve se promijenilo kada se Natasha prošlog decembra počela žaliti da se loše osjeća. Posljednji put kad sam vidio da je Natasha otvorila oči, bilo je kad su je prebacili. Nadali smo se i molili da će se izvući, ali nažalost nije”, rekao je suprug Nick nakon njezine smrti te nastavio,

“Morali smo provesti posljednje trenutke zajedno. Bilo je apsolutno užasno osjetiti da joj se ruka ohladila i da joj se boja lica promijenila, ne bih to nikome poželio. Natasha je bila prekrasna duša, nije bilo lošeg u njoj, samo ljubazna i brižna osoba”, rekao je Nick.

Nick je opisao trenutak kada je Natashu pogodila bolest.

“Potražila je liječnički savjet, ali nije se činilo da se popravlja, zapravo je izgledalo da joj je sve gore. Natasha nije mogla paziti na Harryja i osjećao sam se nemoćno da joj pomognem. Došlo je do tačke kada sam mislio da je dosta i da mora ići u bolnicu. Nije mogla ustati, povraćala je, govor joj je bio zbrkan. Nije mogla čak ni zadržati vodu”, rekao je Nick te opisao trenutak koji ga je pogodio.

“Nakon što sam stigao u bolnicu odveli su me u malu sobu i ponudili mi topli napitak. Tada sam shvatio koliko je ozbiljno. Sjedio sam pokraj njezinog kreveta i razgovarao s njom dok nije reagirala. Držao sam je za ruku i plakao govoreći ‘Tako mi je žao'”, prisjetio se Nick.

Medicinski nemar

Prije Harryjeva rođenja, Natasha i Nick imali su čak 11 spontanih pobačaja i dvije neuspješne runde IVF-a. Natashi je dijagnosticiran krvni ugrušak u posteljici u 25. sedmici trudnoće, a ljekari su odlučili da Harryja porode 14 sedmica prije vremena.

Mjesec dana nakon, Natasha je također bila na bolničkom liječenju zbog krvnog ugruška na plućima, a Harry je proveo 18 sedmica na neonatalnoj intenzivnoj njezi.

Nick je zbog medicinskog nemara naredio odvjetnicima da istraže Natashinu smrt.

“Mislili smo da nije suđeno, ali onda smo iznenada saznali da je Natasha rodila. Bili smo presretni. Kad se Harry rodio, bilo je jako teških i emotivnih trenutaka, ali pokazao je nevjerojatnu borbu. Bili smo tako uzbuđeni što smo ga doveli kući da zajedno započnemo život kao obitelj. Harry je nevjerojatno napredovao i razvijao se. Imali bismo porodični dan svaki tjedan kada bismo išli na plivanje, u park ili u dugu šetnju”, rekao je Nick.

Istraga o Natashinoj smrti trebala bi trajati tri dana, a održat će se ove sedmice. “Iako ništa ne može vratiti Natashu, istraga je velika prekretnica u mogućnosti da im se daju odgovori koje zaslužuju. Krvni ugrušci mogu biti nevjerojatno ozbiljni i potrebno ih je brzo liječiti. Ako se tokom istrage otkriju bilo kakvi problemi u skrbi koju je Natasha primala, od vitalne je važnosti naučiti lekcije poboljšati sigurnost pacijenata”, rekla je Rosie Charlton, specijalizirana odvjetnica za medicinski nemar u Irwin Mitchellu koja zastupa Nicka.

NAJNOVIJE