Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zanimljivo istraživanje: Žene bolje čitaju misli od muškaraca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene, u prosjeku, bolje čitaju misli neke osobe i imaju više kognitivne (spoznajne) empatije od muškaraca – pokazuje velika naučna studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene su bolje od muškaraca u “stavljanju u tuđu kožu”, odnosno zamišljanju onoga što druga osoba misli.

To su rezultati najveće studije o teoriji uma do sada, sprovedenoj na više od 300.000 ljudi u 57 zemalja.

Autori studije, objavljene u časopisu “Prosidings of di Nešnel akademi of sajens”, navode da žene, u prosjeku, postižu bolje rezultate od muškaraca na široko korištenom testu “Čitanja misli u očima” (Test očiju), koji mjeri kognitivnu empatiju.

Kognitivna empatija jedan je od temeljnih dijelova ljudske društvene interakcije i komunikacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim multidisciplinarnih naučnika predvođen Univerzitetom Cambridge, uz saradnike sa univerziteta Bar-Ilan, Harward, Washington i Haifa, spojio je velike uzorke sa različitih internet platformi za analizu podataka.

Njihovi rezultati pokazuju da su žene u prosjeku imale na “testu očiju” znatno više rezultate od muškaraca (u 36 od ukupno 57 zemalja) ili slične muškarcima (u 21 zemlji).

Rezultati pokazuju da nije bilo zemlje u kojoj su muškarci, u prosjeku, imali znatno bolje rezultate od žena na istom testu.

Naučnici napominju da ova velika studija, ipak, ne može otkriti uzrok te polne razlike, ali autori smatraju, na osnovu prethodnih istraživanja, da to može biti rezultat bioloških i društvenih faktora.

- Marketing -