Sjajne vijesti za domaću ekonomiju: Austrijski gigant pravi veliku fabriku u BiH

Privodi se kraju izgradnja novog proizvodnog pogona austrijskog investitora u Kreševu. Pod krovom je novih 7 i po hiljada kvadratnih metara proizvodnog pogona, a radovi se obavljaju u poslovnoj zoni Resnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazao načelnik Renato Pejak, pogon će imati površinu veću od 9.000 kvadratnih metara, pri čemu treba podsjetiti kako su prije dvije godine već napravili jednu halu.

Ovaj pogon će biti prilika za nova radna mjesta, prema procjenama za oko 60 ljudi, a plan je pustiti tvornicu u rad u maju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Riječ je o evropskom, svjetskom lideru u proizvodnji plastične ambalaže za prehrambenu i farmaceutsku industriju. U Kreševu su već prisutni nekoliko godina. Napravili su manji pogon, a sada se gradi veći. Ono što nam je jako važno je činjenica da ovdje radi i ženska radna snaga – rekao je Pejak za Večernji list.

Podsjetio je da u ovoj općini u decembru 2023. otvoren novi proizvodni pogon firme Alkus, lokalne kompanije koja se nezaustavljivo širi na tržišta u regiji kada je riječ o proizvodnji aluminijske i PVC stolarije. Novootvorena proizvodna hala prostire se na oko 1.700 kvadratnih metara.

  • Raduje nas da mi u Kreševu imamo veliki interes za našu poslovnu zonu, a mogu potvrditi kako trenutno razgovaramo s potencijalnim investitorom iz Sjedinjenih Američkih Država, ali je prerano govoriti o detaljima. Mogu samo reći da će u Kreševu u 2024. biti investicija kada je u pitanju privatni sektor, odnosno naša poduzetnička zona – naglasio je.

Općina, kako je rekao, svakom od investitora nudi iste uvjete.

  • Onome ko je spreman ulagati u našu poslovnu zonu ili bilo gdje na prostoru općine, mi im kao Općina predstavljamo servis. Ako investitor ima idejni projekt koji se može smjestiti u našu poslovnu zonu, ako glavni projekt zadovoljava sve potrebne uvjete, u vrlo kratkom roku može dobiti urbanističku i građevinsku dozvolu, sa svim priključcima koje mi kao Općina osiguravamo  – naveo je.

U smislu električne energije, za 2024. godinu najavljuje kako je u planu ishodovanje građevinske dozvole za novi dalekovod Kreševo – Kiseljak, 35-kilovoltni, čime će Kreševo imati dvolinijsko napajanje.

  • Uz nove investitore, vjerovatno ćemo imati u neko skorije vrijeme i puno veću potrebu za električnom energijom, odnosno 110-kilovoltni dalekovod – zaključio je Pejak.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE